Dallime mes rishikimeve të "Kujtesa"

507 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{joref}}
'''Kujtesa''' <!--([[Latinishtja]] ''memoria'')--> është aftësia e një [[organizmi]] (nëpërmjet [[truri]]t) të mbajë, ruajë, të rendisë lajmet dhe t´i rikthejerikthejë ato.
 
[[Harresa]] është ana e kundërt e kujtesës.
 
==Risi==
Sekreti për te pasur njenjë kujetesekujetesë te miremirë është te mesojmemësojmë gjithmonegjithmonë gjeragjëra te reja dhe interesante. ShkencetaretShkencetarët e [[Univeristeti i kolegjit]] (University of college) ne [[Londra|LonderLondër]] kanekanë vertetuarvërtetuar se kur mesojmemësojmë gjeragjëra te reja dhe interesante, nxitet njenjë qenderqendër e trurit pergjegjesepërgjegjëse për kenaqesinekënaqësinë. Dhe kjo na benbën t´i kujtojmekujtojmë me lehtelehtë ato qe kemi nxenenxënë.
 
==Thënie==
* "Kur vjen [[dituria]], bërrin edhe kujtesa" - [[Gustav Meyrink]]
* "Kujtimet e bëjnë njeriun të ndjehet aq me ëndje i plakur dhe i pikëlluar." - [[George Bernard Shaw]], The Irrational Knot
* "Prona e vërtetë e njeriut është kujtesa e ij. Në asgjë tjetër nuk është ai i pasur, në asgjë tjetër nuk është ai i varfër." - [[Alexander Smith]], Dreamthorp
 
==Lidhje të jashtme==
* [http://plato.stanford.edu/entries/memory/ Encikclopedia e Filozofisë Stanford. (Ang.)]