Dallime mes rishikimeve të "Paionët"

85 bytes added ,  11 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
{{Fiset Ilire}}
Paionët ishin një grup fisesh [[ilirilirët|ilire]]e që banonin në luginën e sipërme të [[AksiositAksiosi]]t ([[Vardari]]) dhe degëve të tij, duke u shtrirë në Lindje deri te lugina e [[SrymonitSrymoni]]t ([[Struma]]) në kufi me fise [[Trakët|trake]], në Perëndim në kufi me [[dardanët]], [[penestët]] dhe [[dasaretët]] e Ilirisë. Përmenden për të parën herë nga [[Homeri]] si aleatë të trojanëve kundër [[akejve]]. Në fillim të shek. V p.e.r. u pushtuan nga [[persët]] dhe dy fise të tyre me urdhër të [[Darit]] u shërngulën në[[ Azi]]. Në gjysmën e parë të sheku. IV [[paionët]] kishin krijuar mbretërin e tyre , një ndër sundimtarët e të cilit ishte [[Agis]]. Që nga kjo periudhë historia e[[ paionëve]] është e lidhur me përpjekjet e vazhdueshme të shtetit maqedon për t'i nënshtruar. Kjo u arrit gjat sundimit të[[ Filipit II]] dhe sidomos të [[Aleksandrit të Madh]]. Megjithatë duke njohur sovranitetin e Maqedonisë, paionët vazhdonin të sundoheshin formalisht nga mbretëria e tyre. Vetëm pas nënshtrimit të plotë nga ana e [[Lismakut]] nuk bëhet më fjalë për mbretër paionë. Pas[[ pushtimit romak]] [[Paionia]] u nda midis krahinave II dhe III, nga të katër provincat autonome të [[Maqedonisë]] të krijuar nga pushtuesit. Me riorganizimin administartiv të perandorisë e në kohën e [[Dioklecianit]], [[Paionia]] së bashku me [[Pelagoninë]] formonin një provincë të veçantë të quajtur [[Macedonia II]] ose [[Salutaris]].
 
Citim"nuk jane mesuar te binde"n <ref>Demosteni shek 4 p.K</ref>
 
==Shiko edhe==
 
* [[Iliria]]
* [[Fiset ilire]]
* [[Iliröt]]
== Literature ==
Demosteni shek 4 p.K