Dallime mes rishikimeve të "Wikipedia:Pikëpamje neutrale"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti shtoj: be-x-old:Вікіпэдыя:Нэўтральны пункт гледжаньня, scn:Wikipedia:Puntu di vista niutrali ndryshoj: [[ml:വിക്കിപീഡിയ:സന്തുലിതമായ കാഴ്ച്ചപ)
v
{{msg:përkthim}}
{{shortcut|WP:NPOV}}
 
Ky artikull vijëzon politikën zyrtare të WikipediaVikipedia-s, e cila është, që të gjithë artikujt janë "asnjanës". Shpjegon shkaqet për këtë politikë dhe shkon në një hollësi të konsiderueshme vetëm për të përkufizuar çka do të thotë në mënyrë të saktë "asnjanësi".
 
Për shembuj në bërjen e një artikulli sipas "këndvështrimit asnjanës" (NPOV), ju lutemi shikoni edhe Wikipedia:NPOV tutoriali|tutorial.
==Deklarimi origjinal i politikës==
 
Në përgjithësi [[enciklopedia]] është një mbledhje e njohurive të ndërthurura, që paraqiten nga një pikëpamje asnjanëse. Në çfarëdo mase të mundshme, shkrimi enciklopedik duhet të qëndrojë i qartë në marrjen e ndonjë drejtimi të caktuar '''ndryshe nga''' drejtimi asnjanës i këndvështrimit.
 
Këndvështrimi asnjanës përpiqet të paraqesë ide dhe fakte në atë mënyrë, që sikurse mbështetësit, po ashtu edhe kundërshtarët mund t´i pranojnë. Sigurisht që 100%një marrëveshje 100% nuk është e mundur; ka ideologë në botë, të cilët nuk do të pranojnë ndonjë prezentimparaqitje ndryshe nga thëniet e tyre të forcuara nga këndvështrimi i tyre. Ne mund të kërkojmë vetëm një tip shkrimi që është i pranueshëm në mënyrë thelbësore nga njerëz, të cilët mund të dallojnë në pika të ndryshme.
 
Disa shembuj mund të ndihmojnë të ndriçohet çështja që unë po mundohem të bëj.
#Një artikull enciklopedik nuk duhet të argumentojë që laissez-faire (fr.-fj.p.fj.lëreni të bëhet) kapitalizmi është sistemi më i mirë shoqëror. (Unë meqë ra fjala, besoja kështu). Në vend të kësaj duhet të paraqiten argumentet e përkrahësve të kësaj pikëpamjeje, dhe argumentet e njerëzve, që nuk pajtohen me këtë pikëpamje.
 
Ndoshta rruga më e lehtë t´i bëni më enciklopedik shkrimet tuaja është të shkruhet rreth ''çfarë besojnë njerëzit'', më mirë se ''çfarë kështu është''. Nëse kjo disi ju lëndon, siç janë subjektivistët ose kolektivistët apo imperialistët, atëherë më pyetni mua ,sepse unë besoj që ju jeni keqkuptuar. Çfarë besojnë njerëzit është çështje e faktit objektiv dhe ne mund t´a paraqesim ''atë'' krejt lehtë nga pikëpamja asnjanëse. -- Jimbo Wales
 
Some examples may help to drive home the point I am trying to make.
 
#An encyclopedic article should not argue that corporations are criminals, even if the author believes it to be so. It should instead present the fact that ''some people'' believe it, and what their reasons are, and then as well it should present what the other side says.
#An encyclopedia article should not argue that laissez-faire capitalism is the best social system. (I happen to believe this, by the way.) It should instead present the arguments of the advocates of that point of view, and the arguments of the people who disagree with that point of view.
 
Perhaps the easiest way to make your writing more encyclopedic, is to write about ''what people believe'', rather than ''what is so''. If this strikes you as somehow subjectivist or collectivist or imperialist, then ask me about it, because I think that you are just mistaken. What people believe is a matter of objective fact, and we can present ''that'' quite easily from the neutral point of view. --Jimbo Wales
 
==Introduction==
 
[[Wikipedia]] has an important policy: roughly stated, you should write articles without bias, representing all views fairly. This is easily misunderstood. The policy doesn't assume that it's possible to write an article from ''just one'' point of view, which would be ''the'' one unbiased, "objective" point of view. The Wikipedia neutrality policy says that we should ''fairly represent'' all sides of a dispute, and not make an article state, imply, or insinuate that any one side is correct.
 
It's crucial that we work ''together'' to make articles unbiased. It's one of the things that makes Wikipedia work so well.
 
Writing unbiased text is an art that requires practice. Contributors who have mastered this art are invited to help develop the Wikipedia:NPOV tutorial|neutrality tutorial!
 
The following essay explains this policy in depth, and is the result of much discussion. We strongly encourage you to read it, comment on it, and generally come to grips with it.
 
==Hyrje==
 
[[WikipediaVikipedia]] ka një politikë të rëndësishme: të cituar ashpër, ju duhet të shkruani artikuj pa paragjykime, duke riparaqitur të gjitha pikëpamjet ndershmërisht. Gjë që keqkuptohet me lehtësi keqkuptohet. Politika nuk beson që është e mundëshme të shkruhet një artikull nga pikëpamja e "vetëm një njeriu", e cila do të ishte një pikëpamje "e" paparagjykimshme, pikëpamje "asnjanëse". Politika asnjanëse e Wikipedia-sVikipedias thotë se ne duhet të "riparaqesim ndershmërisht" të githa anët e një grindjeje, dhe jo të bëjmë një citim artikulli, të fusim ose të nënkuptojmë se ndonjë palë ka të drejtë. Është një nga gjërat që e bën Wikipedia-n të punojë kaq mirë.
 
Është thelbësore që ne të punojmë "së bashku" që artikujt të bëhen pa paragjykime. Është një nga gjërat që e bën Vikipedian të punojë kaq mirë.
 
Shkrimi i artikujve pa paragjykime kërkon ushtrim. Ndihmuesit që e kanë mjeshtëruar këtë lloj janë të ftuar të ndihmojnë zhvillimin e Wikipedia-s: NPOV tutorial|neutrality tutorial!