Ndryshimi mes inspektimeve të "Turizmi në Elbasan"

 
=== Llixha e Elbasanit, si morën vëmendjen e mbretit Ahmet Zogu ===
Uji çudibërës i llixhave mori vëmendjen në fillim të shekullit të kaluar edhe të mbretit të athershëmatëhershëm të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Ky i fundit kërkoi të sillej një specialist nga Çekosllovakia, vendi që njihej mjaft për shfrytëzimin e ujërave termale.
 
 
Mjeku i sjellë në Elbasan ka bërë një vlerësim mjaft dobiprurës për këto ujëra të përcaktuara si shëruese për një mori sëmundjesh. Në përfundim të studimit të ujit u renditën edhe sëmundjet, të cilat mund të kurohen nga uji i llixhave.
 
Dokumenti që qarkullon mes drejtuesve të hoteleve dhe të banjave termale në llixhë u jep atyre edhe prestigjin e gati 80 viteve më parë kur ky studim u realizua dhe i dha famë këtij uji.
Ky dokument shkruan: "Naltmadhenia e Tij, Mbreti Jone, Zogu i sikurse interesohet për marëvajtjen e Shqipnis, denjoi me u interesua për ujnat minerale, me famë shëruese, të Llixhës s'Elbasanit edhe urdhënoi Qeverin me sjellë në vend specialistin me famë Ing. Dr Beno Ëinter, drejtorin e Banjës së Marienband-it të Çekoslovakis.
 
Ky si bani analizën e duhun, u këshillue edhe me mjekë e specialistë të kësaj degedegë, dhe u gjet se këto ujna janë nga ma të rrallat në botë për fuqinë shërrueseshëruese të tyne, sikurse e tregon raportaraporte që pason :
 
* 1. Goutte (Sëmundje e gjymtyrve të durve e të kamave).
Goutte (Sëmundje e gjymtyrve të durve e të kamave. 2. Congestion (Mbëhstjelle të gjakut në nji vend të trupit si në mëlçi të zezë. 3. Calcusbiliaires (ndodhej gurësh në tëmthin e mulçisë së zezë. 4. Hemorroidet 5. Sëmundje të organeve të frymëmarrjes (nefezi) 6. Rematizëm e randë e vjetër. 7.
* 2. Congestion (Mbëhstjelle të gjakut në nji vend të trupit si në mëlçi të zezë).
 
* 3. Calcusbiliaires (ndodhej gurësh në tëmthin e mulçisë së zezë).
Sëmundje të gjymtyrëve dhe deformime të tyre. 8. Dhimbje nervash, në nji pjesë trupi ose në të gjithë trupin, ose të kokës. 9. Rematizëm sëmundje nervoze. 10. Të marronit gjymtyrësh shkaktue nga reumatizma e sëmundjete të lidhjeve. 11. Anemi (kur mjekimi me hekur nuk ka sjellë dobi mjafton të pijë ujë llixhe).
* 4. Hemorroidet.
* 5. Sëmundje të organeve të frymëmarrjes (nefezi).
* 6. Rematizëm e randë e vjetër.
* 7. Sëmundje të gjymtyrëve dhe deformime të tyre.
* 8. Dhimbje nervash, në nji pjesë trupi ose në të gjithë trupin, ose të kokës.
* 9. Rematizëm sëmundje nervoze.
* 10. Të marronit gjymtyrësh shkaktue nga reumatizma e sëmundjete të lidhjeve.
* 11. Anemi (kur mjekimi me hekur nuk ka sjellë dobi mjafton të pijë ujë llixhe).
 
== Krasta ==