Ndryshimi mes inspektimeve të "Anti-gjermanizmi"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Image:Guerre 14-18-Humour-L'ingordo, trop dur-1915.JPG|thumb|French Propaganda Postcard from [[World War I]] era showing a [[caricature]] of Kaiser [[William II, German Emperor|Wilhelm II]] attempting to devour the world]]
 
'''Ndjenjat Anti-Gjermane ''' (ose '''gjermanofobia''') është përcaktuar si ndjenje frike apo urrejtje ndaj [[Gjermani]]se, dhe [[gjerman]]eve, dhe [[ gjuha gjermane| gjuhes gjermane]].<ref>{{cite book |last= |first= |authorlink= |coauthors= |title=American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition |publisher=[[Houghton Mifflin]] |date=2000 |location= |pages= |url= |doi= |id= |isbn=0395825172 |author= executive editor, Joseph P. Pickett}}</ref>
 
==Shekulli i 19-te==
Në vitin 1860 Rusia përjetoi një shpërthim te gjermanofobise, i kufizuar kryesisht në një grup të vogël të shkrimtarëve në [[St Petersburg]] i cili kishte bashkuar rreth një gazetë të krahut të djathtë. Ajo filloi në 1864 me publikimin e një artikull nga një shkrimtar me pseudonimin "Shedoferotti", i cili propozoi që të t'i jepet autonomi [[Poloni]]se dhe duhet te ruhen privilegjet e baronëve gjermane ne [[Republikat Balltike]] dhe [[Finlandë ]] . [[Mikhail Katkov]] botoi një kritikë të ashpër të artikullit në ''[[Te rejat e Moskës]]'' e cila shkaktoi dyndjen e artikujve të zemëruar në të cilet shkrimtarët ruse shprehnin irritim e tyre me evropianët, disa nga të cilat përfshinin sulme të drejtpërdrejta kunder gjermanëve.
 
Ne vitit pasues, 1865, ne 100 vjetorin e vdekjes së [[Mikhail Lomonosov]] u shënua në të gjithë perandorisë ruse. Artikuj u botuan përmendur vështirësitë që kishte hasur Lomonosov nga anëtarët e jashtëm të [[Akademia e Shkencave Ruse]], shumica e të cilave kishin qenë me origjinë gjermane. Autorët pastaj kritikuar studiuesit bashkëkohor gjerman për mospërfillje e tyre të gjuhës ruse dhe për artikuj shtypi në gjuhë të huaj kur marrin fonde nga populli rus. Ishte sugjeruar më tej nga disa shkrimtarë se qytetarët e Rusisë me origjinë gjermane të cilët nuk flasin rusisht dhe ndiqni [[Lindore Kisha Ortodokse | besimit ortodoks]] duhet të konsiderohen si të huaj. Ai u propozoi gjithashtu se njerëzit me origjinë gjermane të ndaluar nga mbajtja postimet e diplomatike që ata nuk mund të ketë "solidaritet me lidhje në Rusi".
 
Megjithë fushatën e shtypit kundër gjermanëve, ndjenjat Germanophobic nuk ka zhvilluar në Rusi për çdo masë të gjerë, dhe vdiq jashtë, për shkak të rrënjëve të familjes perandorake gjermane dhe prania e shumë emra gjermanisht në rusisht elita politike.<ref>{{cite book |last=Forest|first=Benjamin |authorlink= |coauthors= |title=Religion and Identity in Modern Russia |publisher=Ashgate Publishing |date=2005 |location= |pages=45–47 |url= |doi= |id= |isbn=0754642720}}</ref>
Anonymous user