Ndryshimi mes inspektimeve të "Kitara"

3 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
[[Figura:Guitar 1.jpg|thumb|200px|[[Kitara klasike]] braziliane]]
 
====[[Kitarat Barok dhe te Rilindjes]]====
Keto jane paraardhesit te kitares moderne klasike. Ato jane ne thelb te vogla dhe me delikate se kitara klasike, dhe gjenerojne nje tingull shume me te qete. Telat jane te çiftezuar ne kurse si ne kitarat moderne me dymbeshjete tela, por ato kane vetem kater ose pese kurse te telava dhe jo gjashte. Ato ishin me te shpesh perdoren si instrumente ritmi ne ansamble sesa si instrumente solo, dhe shpesh mund te shihet ne kete rol ne shfaqje muzikore te hershme. (Gaspar Sanz 'de Música sobre la Guitarra Española e 1674 perben shumicen e korpusit solo mbijetuar per epoken.) Rilindja dhe kitarat barok dallohen lehtesisht sepse kitara e Rilindjes eshte shume e thjeshte kurse kitarat barok kane shume zbukurime, me fildish ose prej druri ne te gjithe qafen dhe ne trup, dhe nje leter-çeles automatik i permbysur "torte dasme" brenda vrimes.
====[[Kitarat klasike]]====
Keto jane zakonisht te lidhur me tela najloni, luhen ne nje pozicion ulur dhe jane perdorur per te luajtur nje diversitet te stileve muzikore duke perfshire edhe muzike klasike. Ne kitaren klasike me qafe te gjere dhe te sheshte lejon muzikantin per te luajtur shkallen, arpezhe dhe disa forma akordesh, me lehte dhe me pak nderhyrje midis telave se sa ne stilet e tjera e kitares. Kitarat Flamengo jane shume te ngjashme ne ndertim, por jane te shoqeruara me nje ton me te perkusionuar . Ne Meksike, grupit popullor mariachi perfshin nje game te kitarave, nga requinto i vogel deri te guitarrón, nje kitare e madhe sa nje cello, e cila eshte e akorduar ne regjistrin bas. Ne Kolumbi, te kuartet tradicionale perfshihen nje game e instrumenteve, nga bandola e vogla (ndonjehere te njohura si Deleuze-Guattari, per perdorim kur udhetojne apo ne dhoma apo hapesira te mbyllur), deri ne tiple pak me te madhe, me madhesi te plote kitare klasike . Requinto duket edhe ne vendet latine edhe ne vende te tjera amerikane si nje anetar plotesues te familjes kitare, me madhesine e saj te vogla dhe shkalle, duke lejuar projektim per te luajtur vetem melodi me me shume viza. Dimensionet moderne te instrumentit klasik ishin themeluar nga spanjolli Antonio Jurado de Torres (1817-1892). Ne vitet e fundit, serite e kitarave, perdorur nga orkestra e Guitar Niibori kane fituar disa vleresime te reja, perkatesisht:
==== [[Kitare Sopranino]] ====