Ndryshimi mes inspektimeve të "Kitara"

219 bytes removed ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{Kryesore|Historia e kitares klasike}}
Para zhvillimit te kitares elektrike dhe perdorimit te materialeve sintetike, kitara ishte percaktuar si nje instrument qe ka "nje kohe, qafe, banese druri, brinje, dhe nje prapasheshte, me shpesh me anet jo te perkulura", termi i perdorur per t'iu referuar nje numri te instrumenteve te tille te nderlidhur qe jane zhvilluar dhe perdorur ne te gjithe Evropen ne epoken moderne. Disa lloje te kitarave, te cilat jane vete ne lidhje me keto instrumente Evropiane, e kane origjinen ne Amerikat. Origjina e instrumenteve me tela njiheshin edhe ne Azine qendrore dhe Indi. Per kete arsye kitarat bashkekohore jane te lidhura me instrumente nga keto rajone, duke perfshire tanburin, setarin dhe sitarin, nder te tjera. Perfaqesimi me i vjeter ikonografik i nje instrumenti I njohur deri me sot,I cili shfaq tiparet thelbesore te nje kitare, eshte nje gur 3.300 vjeçar gdhendje e popujve te lashte qe jetonin ne Turqine e sotme.
[[Image:Guitar-like plucked instrument, [[Carolingian Psalter]], 9th century manuscript.jpg|thumb|right|Illustration from a [[Carolingian]] [[Psalter]] from the 9th century, showing a guitar-like plucked instrument.]]
Fjala moderne, kitare, u adoptua ne anglisht nga spanjishtja, Guitarra (Gitarre gjermanisht, frengjisht Guitare), huazuara nga ‘qitara’ mesjetare e Andaluzise Arabike, qe rrjedh nga cithara latine, e cila nga ana tjeter erdhi nga fjala greke kithara, nje pasardhes i sihtarit te vjeter persian (Tar do te thote ne persisht tel).
Kitare rrjedh nga cithara romak e shpene nga romaket ne Hispania rreth 40 pas Krishtit, dhe u adaptua dhe zhvillua me tej me ardhjen e udit me kater tela, te sjelle nga mauret, pas pushtimit te tyre te Iberi ne shekullin e 8. Gjetke ne Evrope, luti indigjen me gjashte tela, skandinav , fitoi popullaritet gjate mesymjes ne te gjithe kontinentin nga [[Vikinget]] . Ne 800 pas Krishtit, heroi Gunther (i njohur edhe si Gunnar), ka luajtur nje lahute me gishterinjte e tij sikur po “vriste nje gjarper”, ne legjenda e Siegfried. Me 1200 pas Krishtit, : “kitara” me kater tela kishte evoluar ne dy lloje: Guitarra moresca (kitare maure) e cila kishte prapa nje forme te rrumbullakosur, tastiere te gjere dhe disa vrima nga dilte muzika, dhe Guitarra Latina (kitare latine) e cila I ngjiste kitares moderne me nje dhome dhe nje qafe te ngushte. Ne shekujt 14 dhe 15 termat "moresca" dhe "Latina" u hoqen dhe keto instrumente u quajten thjesht kitarat.