Ndryshimi mes inspektimeve të "Ekonomia"

6 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Ekonomia''' - ky term rrjedh nga greqishtja e vjetër nga fjala '''οἶκος [oikos],''' dhe do të thotë "shtëpi, tempull, kamp, hallë" dhe fjala '''νόμος [nomos]''', që do të thotë ''zakon, rregull, konventë që fjalë për fjalë don të thotë "rregull shtëpiak."
 
'''Ekonomia''' është një shkencë shoqërore që merret me studimin e prodhimit, shpërndarjes dhe konsumit të të mirave dhe shërbimeve. Ndryshe, ekonomia njihet si shkencë e cila studion të gjitha mardhënietmarrëdhëniet që zhvillohen gjatë një procesi ekonomik, qofshin ato mes qenjeveqenieve njerëzore, qenjeveqenieve njerëzore dhe mjeteve të prodhimit apo qenjeveqenieve njerëzore dhe politikave të prodhimit.
 
DefinicioniPërkufizimi i i mësipërm është një nga shumë definicionet e formuluara nga ana e ekonomistëve eminentë botërorë. Tërësia e marrëdhënieve në prodhim që i përgjigjet një shkalle të caktuar të zhvillimit të forcave prodhuese në një rend shoqëror.
 
Një përcaktim ekonomik nga një përcaktim tjetër ndyshon në varësi të periudhës se kur është bërë apo edhe nga studiuesi (sipas qasjeve) që ka bërë atë përcaktim.
Anonymous user