Ndryshimi mes inspektimeve të "Ekonomia"

1 byte added ,  11 vjet më parë
 
== Ndarja sipas përfshirshmërisë ==
*[[Mikroekonomia]] është degë e ekonomisë e cila studion njësitë e veçanta të ekonomisë siç janë [[familja|familjet]] apo [[ndërmarrja|ndërmarrjet]]. Kjo degë merret me pjesë të veçanta të [[kërkesa|kërkesës]] dhe [[oferta|ofertës]], si dhe me ndërthuarjenndërthurjen e tyre.
 
*[[Makroekonomia]] është ajo pjese e shkencave ekonomike që meret me studimin e funkcionimit të ekonomisë në kuptim të gjërë të fjalës. Në këtë kontekst, ajo analizon format më sintetike të indikatorëvetreguesve ekonomikë si: [[BrutoProdhimi prodhimii vendorBrendshëm Bruto]] ([[BPVPBB]]) dhe [[ciklet ekonomike]] të tij, [[papunësia|papunësinë]] dhe [[inflacioni]]n, [[konsumi]]n, [[investimet]], [[politikat fiskale]] dhe [[politikat monetare|monetare]], [[tregtia ndërkombëtare|tregëtinë ndërkombëtare]], [[bilanci i pagesave|bilancin e pagesave]], etj
 
Makroekonomia si fushë e ndarë e interesit konsiderohet se i ka zanafillet në veprën e [[John Maynard Keynes|John Maynard Keynes-it]] "[[Teoria e përgjithëshme e punësimit, kamatës dhe parave]]", botuar në vitin [[1936]].
Anonymous user