Dallime mes rishikimeve të "Njësia administrative Perondi"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Shtim Info)
v
PERONDIA
 
EshtePerondia është komuna me e madhe e rrethit te KuçovesKuçovës e lokalizuar ne jug-lindje te qytetit. Kjo komunekomunë ka rreth 10.000 banorebanorë dhe eshteështë e perberepërbërë nga fshatrat: Perondi, Tapi, Rreth-Tapi, MagjateMagjatë, Goraj, Velagosht, DrizeDrizë dhe DikaterDikatër. Perondia eshteështë fshati me i hershem ne treventrevën e toneKuçovës dhe mendohet se eshteështë krijuar qysh nga koha e bizantitBizantit. Kisha e saj eshteështë e shekullit XI. Thuhet se aty ka patur edhe njenjë manastir prej shekullit VI.
Tokat e PerondisePerondisë janejanë pjellore, ku drithërat zenezënë vendin kryesor te prodhimit bujqësor. Po keshtukështu edhe blegtoria eshteështë e zhvilluar në këtë komunë.
 
Nga cilesitecilësitë qe gezongëzon ky fshat si dhe nga deshmitedëshmitë e te pareveparëve, mendohet se emri i fshatit vjen nga fjala “Perendi”“Perëndi”.
Ne ketekëtë vend ka monumente te kultureskulturës te cilat deshmojnedëshmojnë perpër hershmerinehershmërinë e banimit te kësaj zone, si ura e vjetervjetër dhe kisha ortodokse.
 
Nga cilesite qe gezon ky fshat si dhe nga deshmite e te pareve, mendohet se emri i fshatit vjen nga fjala “Perendi”.
Ne kete vend ka monumente te kultures te cilat deshmojne per hershmerine e banimit te kësaj zone, si ura e vjeter dhe kisha ortodokse.
 
 
== Lidhje të jashtme ==
[http://www.kucova.org/forum/YaBB.pl?num=1233179045 Forumi i Kuçovës]
 
Forumi i Kuçoves eshte hapesira me e madhe ne internet e komunitetit kuçovar.
 
{{AL-gjeo-cung}}
40

edits