Dallime mes rishikimeve të "Rebelimet në Shqipëri"

 
== Rebelimi antiqeveritar Janar-Qershor 1997 ==
ShumeShumë analisteanalistë e kanekanë quajtur 1997 rebelim popullor i ShqiperiseShqipërisë se Jugut,te majtetmajtët e quajtenquajtën Revolucion Demokratik,kurse te djathtetdjathtët rebelim komunist.E vertetavërteta qendronqëndron tek te treja.Rebelimi nisi dhe u perhappërhap gjeresishtgjerësisht ne ShqiperineShqipërinë e Jugut.RebeletRebelët kerkuankërkuan rreziminrrëzimin e qeveriseqeverisë dhe zhvillimin e zgjedhjeve te reja dhe te lira,se bashku me kerkesenkërkesën perpër te marremarrë parateparatë e humbura nga skemat piramidale.Mjeti qe perdorenpërdorën ishte komunist:dhuna masive.Qendra kryesore e rebelimit eshteishte Vlora.
 
*Janar 1997:Skemat piramidale falimentojnefalimentojnë duke marremarrë me vete 1.6 miliardemiliardë dollaredollarë te famijeve shqiptare.Fillon gjyqi kunderkundër Xhaferrit dhe Popullit.
*24 Janar 1997:Digjet bashkia e Lushnjes.
*25 Janar 1997:Tritan Shehu mbahet perpër disa oreorë peng ne stadiumin e qytetit.QytetaretQytetarët kerkojnekërkojnë lirimin e Xhaferrit.PerleshjePërleshje zhvillohen ne Elbasan,Memaliaj,TepeleneTepelenë,LacLaç,KucoveKuçovë dhe Librazhd.
*26 Janar 1997:Digjet bashkia e VloresVlorës.Flamuri shqiptar rrezohetrrëzohet ne toketokë.Ne pikturenportretin e Ismail Qemalit pikturohet me thikethikë njenjë kryq ortodoks.FillojneFillojnë dhe perhapenpërhapen hartat e Vorio Epirit dhe simboli i 3 gishtave serbeserbë.Digjet bashkia e PeshkopisePeshkopisë dhe vriten 6 policepolicë.
*30 Janar 1997:Formohet Forumi perpër Demokraci nga partitepartitë e opozitesopozitës.
*5 Shkurt 1997:Falimenton Gjallica.MijeraMijëra qytetareqytetarë dalin ne protesta te dhunshme.
*9 Shkurt 1997:Sulmohet policia ne VloreVlorë.1 i vdekur dhedhë te tjeretjerë te plagosur.
*10 Shkurt 1997:digjet selia e PDSH ne VloreVlorë.
*12 Shkurt 1997:Rebelimi shperndahetshpërndahet ne gjithegjithë ShqiperineShqipërinë e Jugut.
*20 Shkurt 1997:Fillon greva e uriseurisë ne Universitetin e VloresVlorës.
*28 Shkurt 1997:Turma te armatosura sulmojnesulmojnë degendegën e SHIK ne VloreVlorë dhe i venevënë flakenflakën.3 agjenteagjentë vdesin nga flaketflakët,kurse 3 te tjeretjerë masakrohen nga turma.
*1 Mars 1997:Vlora eshteështë nennën pushtetin e bandave dhe trafikantevetrafikantëve.Fillon emigrimi masiv.Ne Lushnje disa policepolicë rrihen barbarisht.Ne SarandeSarandë rebeletrebelët djegin policinepolicinë dhe SHIK.Shpallet gjendja e jashtezakonshmejashtëzakonshme.RebeletRebelët marrin bazenbazën e Pashalimanit.Fillon shperthimishpërthimi masiv i depove te armeve.Ne HimareHimarë digjet bashkia.Digjet ndertesandërtesa e policisepolicisë ne GjirokasterGjirokastër.Qindra te burgosur janejanë te lirelirë.
*3 Mars 1997:Sali Berisha rizgjidhet President i Republikes.Rimerret kontrolli i Fierit.
*4 Mars 1997:Ne VloreVlorë vazhdon shperthimishpërthimi i depove.NeperNëpër pallate vendosen snajpera,kurse Ura e Mifolit bllokohet dhe minohet.Ngrihen kudo barrikada perpër te penguar hyrjen e ushtriseushtrisë dhe SHIK-ut.Ne ShkoderShkodër ushtria kapitullon.Ne SarandeSarandë sulmohet marina dhe mijeramijëra armearmë rrembehenrrëmbehen.Ne QafeQafë-GjashteGjashtë njenjë agjent i SHIK digjet i gjallegjallë,kurse njerinjëri merret peng.Dy te tjeretjerë arratisen.50 ushtareushtarë bashkohen me rebeletrebelët.Formohen Komitetet e ShpetimitShpëtimit Publik.UdheheqesiUdhëheqësi kryesor i tyre eshteështë Albert Shyti.BashkepunetoriBashkëpunëtori kryesor i tyre eshteështë Zani Caushi.
*5 Mars 1997:ShperthejneShpërthejnë depot ne Memaliaj dhe ne TepeleneTepelenë.Digjen godinat e policisepolicisë.
*7 Mars 1997:RebeletRebelët shpartallojneshpartallojnë ushtrineushtrinë ne GjirokasterGjirokastër.ArmetArmët vazhdojnevazhdojnë te perhapenpërhapen ne vend.Sulmohet aeroporti i Rinasit.
*9 Mars 1997:Formohet qeveria e Pajtimit KombetarKombëtar me ne krye Bashkim Finon.Revolta perhapetpërhapet ne Veri,ushtria kapitullon kudo dhe njenjë depo e madhe armesharmësh hapet ne ShkoderShkodër.
*10 Mars 1997:QytetaretQytetarët e KukesitKukësit braktisin qytetin perpër shkak te njenjë njoftimi se ushtria serbe ka kaluar kufirin.Ne Gramsh rebeletrebelët sulmojnesulmojnë godinengodinën e policisepolicisë,drejtohen drejt Fierit dhe marrin kontrollin e rrugeverrugëve.
*11 Mars 1997:Krijohet Komiteti i Jugut qe kerkonkërkon rreziminrrëzimin e BerishesBerishës dhe kthimin e parave te humbura.
Qytetet ne duart e rebeleverebelëve janejanë:PolicaniPoliçani,KelcyraKëlcyra,PermetiPërmeti,KucovaKuçova,Delvina,Saranda,Skrapari,Berati,Gjirokastra,Himara,Memaliaj, Tepelena,Vlora,Kruja,Burreli dhe LaciLaçi.
*12 Mars:Revolta shperthenshpërthen ne ShkoderShkodër.Hapet burgu,sulmohen dyqanet dhe njenjë bankebankë hidhet ne ereerë.
*13 Mars 1997:Tirana ndodhet ne prag te pushtimit nga rebeletrebelët.Disa qindra vullnetarevullnetarë kryesisht nga Veriu,mbrojnembrojnë kryeqytetin.Shpërthen burgu më i sigurtë i vendit,burgu 313.Revolta shperthenshpërthen edhe ne KorceKorçë.Ne LezheLezhë rebeletrebelët djegin godinengodinën e policisepolicisë.
*14 Mars 1997:RebeletRebelët pushtojnepushtojnë portin e DurresitDurrësit.
*15 Mars 1997:Rimerret kontrolli i aeroportit te Rinasit.
*16 Mars 1997:NjeNjë miting masiv ne TiraneTiranë benbën thirrje perpër paqe dhe bashkepunimbashkëpunim.
*17 Mars 1997:Me dekret presidencial lirohet Fatos Nano.
*20 Mars 1997:Sulmohet presidenca.Berisha perjetonpërjeton natennatën me te rrezikshme te jetesjetës se tij.
*21 Mars 1997:Sali Berisha i kerkonkërkon ndihmendihmë ushtarake TurqiseTurqisë.Qeveria turke del ne njenjë deklaratedeklaratë ku thotethotë se ne rast se trupat greke hyjnehyjnë ne ShqiperiShqipëri,atehereatëherë brenda ditesditës do te pushtohet Athina.
*28 Mars 1997:Tragjedia e Otrantos.Mbi 80 vetevetë vdesin.Zhvillohet kuvendi i Komiteteve te ShpetimitShpëtimit Publik.LideretLiderët e tyre janejanë kryesisht ish-eksponenteeksponentë te regjimit te HoxhesHoxhës.
*15 Prill 1997:Fillon Misioni Alba,njenjë ushtri nderkombetarendërkombëtare nennën drejtimin e ItaliseItalisë vjen ne ShqiperiShqipëri.Rikthehet normaliteti ne TiraneTiranë.
*Maj 1997:Rikthehet normaliteti ne qytetet e veriut.PartitePartitë politike bien dakord perpër zgjedhjet e reja.
*29 Qershor 1997:Zhvillohen zgjedhjet parlamentare.Partia Socialiste me aleatetaleatët janejanë fituesit.Sali Berisha jep doreheqjendorëheqjen.Rexhep Meidani zgjidhet President i RepublikesRepublikës.Rebelimi merr fund.
*11 Gusht 1997:Forcat nderkombetarendërkombëtare largohen nga vendi.
Metodat kryesore qe u perdorenpërdorën gjategjatë ketijkëtij rebelimi perpër te rrezuarrrëzuar qeverineqeverinë ishin:
*1)Nxitja e zemerimitzemërimit popullor duke shkaktuar njenjë krizekrizë ekonomike
*2)PerdorimiPërdorimi i grave dhe i femijevefemijëve si mburoja gjategjatë protestave
*3)Dezinformimi me aneanë te mediave
*4)ShperthimiShpërthimi i depove te armatimeve
*5)Ndihma nga jashtejashtë ne armatime dhe armearmë(Greqia dhe Jugosllavia)
*6)Ushtrim i vazhdueshemvazhdueshëm terrori mbi popullsinepopullsinë dhe mbi organet qeveritare
*7)ShkaterrimiShkatërrimi i cdo organi shteterorshtetëror:polici,SHIK,bashki,prefektura,muze,qendra kulturore
E gjitha kjo coi ne shkaterriminshkatërrimin e shtetit ne vend dhe te ndjenjesndjenjës kombetarekombëtare,te cilescilës serbetserbët dhe greketgrekët i druheshin shumeshumë.Bilanci i rebelimit eshteështë qindra miliona dollaredollarë demedëme materiale dhe mbi 2000 te vrarevrarë.
 
== Rebelimi antiqeveritar i 14 Shtatorit 1998 ==
Anonymous user