Dallime mes rishikimeve të "Operatorët logjikë"

2.162 bytes removed ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{operatorëtlogjikë}}
'''Operatorët logjikë''' janë simbole ose fjalë të cilat shërbejnë për të lidhur dy ose më shumë operacione matematikore në një rrugë të logjikshme dhe me vërtetësi.
 
{|border="0" cellspacing="10" cellpadding="0" rules="all" align="right" style="clear:all; margin:30px 30px 1em 1em; border-style: solid; border-width: 1px; border-collapse:collapse; font-size:100%;"
|colspan="4" align=center style="background:#778899; color:white"|'''Tabelat e Operatorëve'''
|- align=center bgcolor="#FFEBCD"
!latinisht!!shqip!!përdoret!!shkruhet
|-align=center
|Negacioni || ''JO'' || '''''non''''' || <math>\lnot q </math>
|-align=center
|Konjukcioni || ''DHE'' || '''''et''''' || <big><big><math>p \land q </math></big></big>
|-align=center
|Disjunkcioni || ''OSE'' || '''''vel''''' || <big><big><math>p\lor q</math></big></big>
|-align=center
|Antivalenca || ''OSE-OSE'' || '''''aut''''' || <math></math>
|-align=center
|Implikacioni || ''NËSE ATËHERË'' || '''''seq''''' || <big><big><math>p \Rightarrow q</math></big></big>
|-align=center
|Ekuivalenca || ''ATËHERË DHE VETËM ATËHERË'' || '''''aq''''' || <big><big><math>p\Leftrightarrow q</math></big></big>
|}
== Vërtetësia funksionale ==
{|border="0" cellspacing="10" cellpadding="0" rules="all" align="right" style="clear:all; margin:30px 30px 1em 1em; border-style: solid; border-width: 1px; border-collapse:collapse; font-size:100%;"
|colspan="7" align=center style="background:#778899; color:white"|''Tabelat e vërtetësisë''
|- align=center bgcolor="#FFEBCD"
!gjykimi <br><math>p</math>!!gjykimi <br><math>q</math> !!Konjukcioni<br><math>p \land q</math>!!Disjunkcioni<br><math>p\lor q</math>!!Antivalenca<br>'''''<small>OSE-OSE</small>'''''!!Implikacioni<br><math>p \Rightarrow q</math>!!Ekuivalenca <br><math>p\Leftrightarrow q </math>
|-align=center style="font-size:120%;"
!T!!T!!T!!T!!<big><math>\perp</math></big>||T||T
|- align=center style="font-size:120%;"
!T!!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>!!T!!T!!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>
|-align=center style="font-size:120%;"
!<math>\perp</math>!!T!!<math>\perp</math>!!T!!T!!T!!<math>\perp</math>
|-align=center style="font-size:120%;"
!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>!!<math>\perp</math>!!T!!T
|}
 
== Vetitë ==