Ndryshimi mes inspektimeve të "Ymer Dishnica"

194 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Ymer Dishnica''' u lind në fshatin Dishnicë më [[21.2. shkurt]] [[1912]], 4km afër qytetit të Korçës. Bir i denjë i një familje me tradita të shquara atdhetare e cila i ka dhënë Shqipërisë pesë dëshmorë, përfshi edhe një vëlla të doktor Y. Dishnicës. Ai është një nga veprimtarët më të shquar antifashistë të Shqipërisë. Ministri i Shëndetësisë i qeverisë të parë demokratike shqiptare. Antar i KQ dhe Byroja Politike e PKSh, antari Këshillit të Përgjithshëm Antifashist Nacional Çlirimtar. Besnik i kauzës antifashiste dhe komuniste dhe bindjeve të tij të cilat i kishte pëqafuar që shumë kohë para formimit të PKSh kur ndodhej në Francë. Arsimin fillor e nisi në vendlindje dhe përfundoi në Korçë, ndërsa arsimin e mesëm me rezultate të shkëlqyera e përfundoi në Liceun kombëtar francez të këtij qyteti (1932). Pas kësaj Ymer Dishnica u nis për në Francë ku do të studionte pë tetë vjet në Universitetin e Lionit dhe më pas atë të Parisit për mjekësi (1932-1941), duke u lauruar e specializuar për patologji. vitin2 1947,gusht 1943 Ymer Dishnica, për shkaqekrye thjesht politike,delegacionit shkarkohet ngaPartisë detyraKomuniste të Shqipërisë nënshkroi [[Marrëveshja e ministritMukjes|Marrëveshjen e Mukjes]] me [[Balli Kombëtar|Ballin Kombëtar]] në fshatin shqiptarShëndetësisë.Mukjes Mepër dëshirëntë bashkërenduar e tij,rezistencën doktorishqiptare heq dorëLuftën përfundimishte Dytë Botërore dhe për tu përgatitur për të ardhmen e Shqipërisë Etnike. Kjo marrëveshje u dënua nga politika,Enver veshiHoxha bluzënsepse përveç luftës kundër pushtuesit bënte shtronte edhe problemin e badhëbashkimitmjekutKosovës patologme dheShqipërinë. filloi punënvitin 1947, spitalinYmer Dishnica, shkarkohet nga detyra e Tiranësministrit (1948)të Shëndetësisë dhe punontepërjashtohet nga Partia Komuniste dhe filloi punën si pedagogmjek i thjeshtëshkollënspitalin e mesme mjekësoreTiranës. Më 2 janar 1950, me vendim të posaçëm dëbohet familjarisht nga Tirana për në Berat ku punoi si drejtor i Drejtorisë të Shërbimit Shëndetësor,mjek në spital dhe në ambulancën e qytetit.