Ndryshimi mes inspektimeve të "Bakr"

289 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
'''Bakri''' ([[Gjuha latine|lat]]. ''Cuprum'') është një element kimik i cili në sistemin periodik gjendet me simbolin '''Cu''' dhe ka numrin rendor 29. Është një metal i periodës së 4 në grupin e 11 të [[sistemit periodik]]. Emri ''kuprum'' rrjedh prej fjalës ''cyprium'' "mineral nga ishulli i Qipros".
Bakri në natyr gjendet rrallë herë në gjendje të lirë. Xehet më të rëndësishme të bakurit janë - CuFeS,Cu2S etj.
 
== Si fitohetpërftohet bakri. ==
 
Në natyrë bakri ndodhet në gjendje elementare (i pastër deri 99%), si mineral, oksid dhe sulfur. Industrialisht bakri fitohet duke u nisur nga sulfuret: Cu2S, CuFeS2 etj.Në fillim sulfuret nxehen në furra (formohet SO2, që Përdoret për prodhimin e acidit sulfurik)derisa shkrijnë.Bakri i fituar në këtë mënyrë nuk është ende i pastër. Ai pastrohet më vonë me rrugë elektrolitike .
Bakri është një metal relativisht i butë, i cili mund të përpunohet lehtë. Përdorim të madh gjen në lëmi të ndryshme, veçanërisht është përcjellës i shkëlqyer i elektricitetit të nxehtësisë, po ashtu ka dhe një numër të madh të parave metalike që janë formuar nga bakri. '''Bakri''' si një metal i rëndë reaktiv i butë, ju takon grupit të metaleve të çmueshme.
 
Bakri perdoret per prodhimin e lidhjeve metalike si : tunxhi (baker dhe zink), bronxi (baker dhe kallaj) dhe disa lidhje metalike speciale.
Ne perberjet kimike bakri mund te jete ne gjendjen e oksidimit +1 dhe +2. Gjendja +1 oksidohet lehte. Ajo eshte e qendrueshme vetem ne perberjet e patretshme si: CuCl, Cu2O dhe ne perberjet komplekse. Gjendja e oksidimit +2 eshte me e zakonshmja. Joni Cu2+ ngjyros ne te kalter tretesirat ku ndodhet. Sulfati i bakrit CuSO4 perdoret ne bujqesi si dezinfektant.
Perberjet e bakrit jane te gjitha helmuese.
 
 
== Si fitohet bakri ==
Bakri përftohet nga minerali i bakrit (CuFeS2) si fillim minerali i bakrit (Cu2S me permbajte variabile te FeS, Cu-Permbajtja afersisht. 70 %).
 
== Shih dhe këtë ==
[[ar:نحاس]]
[[ay:Anti]]
p[[az:Mis]]
[[bat-smg:Varis]]
[[be:Медзь]]
Anonymous user