Dallime mes rishikimeve të "Hëna"

1.146 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Moon është i vetmi trup qiellor në të cilat qeniet njerëzore e kanë bërë një ulje drejtuar. Ndërsa programi Luna e Bashkimit Sovjetik ishte i pari për të arritur në Hënë me anijen pa pilot, programi NASA Shtetet e Bashkuara 'Apollonit arrihet vetëm drejtuar misionet e deri më sot, duke filluar me misionin e parë të drejtuar hënor orbital nga Apollo 8 në 1968, dhe gjashtë drejtuar hënor landings midis 1969 dhe 1972 - i pari duke u Apollo 11 në 1969. Këto misione janë kthyer rreth 380 kg të ngritura e shkëmbinj hënor, të cilat janë përdorur për të zhvilluar një kuptim i detajuar gjeologjik të origjinës mun-së (që mendohet të kenë krijuar ndonjë 4500000000 vjet më parë në një ndikim gjigant), me formimin e strukturës së saj të brendshme, dhe historinë e saj të mëvonshëm.
Që nga misioni Apollo 17 në 1972, Hëna është vizituar vetëm nga anijen e papajisur. Që nga 2004, Japonia, Kina, India, Shtetet e Bashkuara, dhe Hapësirë Agjencioni Evropian kanë dërguar njëri-orbiters hënor. Këto anijen e kanë konfirmuar zbulimin e akullit të ujit hënor në kratereve hije të përhershme në pole dhe i lidhur në regolith hënor. Ardhmen drejtuar misionet në Hënë janë planifikuar, por nuk ende në zhvillim e sipër, Hënë mbetet, sipas Traktatit të Hapësirë e jashtme, të lirë për të gjithë popujt për të eksploruar për qëllime paqësore
 
==Emri dhe etimologji==
 
Emri i duhur i Gjuhës Angleze për satelit natyror Tokës është, thjesht, Hëna (kapitalizohen si një emër të duhur).Moon është një fjalë e gjermanike, lidhen me mensis Latine dhe μήνας e lashtë grek (mēnas) të dyja kuptimin muaj, dhe për të Μήνη (Mēnē), emri alternativ për σελήνη (Hënë), me emrin e lashtë greke për Hënën.Kjo është në fund të fundit një derivat i rrënjë Proto-indo-evropiane mua, edhe përfaqësuar në masë (kohë), me të krenuar e rëndësinë e saj në matjen e kohës në fjalë që rrjedhin nga kjo si e hënë, muaj dhe menstrual. Mbiemër lidhur është hënor, pasi Luna Latine emrin, si dhe një adjectival seleno prefiksi-dhe prapashtesën-Hënë, nga emri i lashtë grek. Në anglisht, hënën do të thotë vetëm fjalë "mun" deri në 1665, kur ajo ishte zgjeruar për t'iu referuar zbuluar kohët e fundit satelitë natyrore e planeteve të tjera. Më pas, këto objekte janë dhënë emra të veçantë për të shmangur konfuzionin. Moon është referuar disa herë nga ana e tij latinisht emrin Luna, kryesisht në shkencën artistike.
 
== Fazat e Hënës ==
Anonymous user