Ndryshimi mes inspektimeve të "Ballshi"

83 bytes added ,  10 vjet më parë
(→‎Gjeografia: + Foto)
 
== Gjeografia ==
[[Skeda:Ballsh.jpg|thumb|left|Pamje e qytetit dhe kodrat në jug të Mallakastrës]]
Ballshi ndodhet ne zonen jugperdndimore te Shqiperis ne Mallakaster pergjate rruges nacionale Fier Gjirokaster.Vet Ballshi si qytet eshte relativishte I ri I ngritur rreth 35 vjet me pare si pasoj e industrimit te zones dhe ngritjes se Uzines se Perpunimit te naftes.Ivecante eshte fakti qe qyteti I Ballshit eshte I vetmi qe permbleth gjithe rrethinat ne treven e Mallakastres.Vendodheja e tij ne rreze te kodrave te cilat per shkohen nga dy lumenj Gjanica dhe Vjosa I jep zones dhe ketij qyteti bukurin natyrore mesdhetare vreshta e ullinj.Bukuria e natyra e kesaj treve ka bere Mbretin e Pare Bullgar te Gjej prehje ne kete vend pergjat rruges se tije deshmi per kete eshte vendbanimi qe ai ngriti ne Ballsh ( Bazilika ).Ky mbret u pagezua ne kete vend dhe prej ketij akti edhe sot Bullgaria ushtron besimin ortodoks.Edomosdoshme por edhe synim i Bashkise se qytetit te Ballshit sebashku me pushtetin vendor rreth tij,eshte ngritja e infrastruktures se nevojshme per zhvillimin e turizmit kulturor e te trazhgimis ku me e rendesishmja do te ishte nje rruge lidhese Ballsh, Bazilike me Bylisin ( Qytetrimi I vjeter Ilir ) me kalane e Nikaias nder me te vjetrat ne Shqiperia dhe padyshim kjo rruge do te zbres 2-3 km me poshte me Parkun e Pocemit.Keshtu c’do visitor mbas nje udhetimi te kendeshem do te shuante kureshtjen e tij ne qytetet e lashtesis dhe do te gjente qetesin e c’lodhje ne freskin e pyllit dhe te burimit natyror te ujit te Pocemit dhe ku rrjedha e rrembyshme e lumit Vjose zhurmon natyrshem.
Ne synimet e Bashkis ka qene dhe tashme eshte realizuar rikthimi ne perdorim te Ballshit Pallati i Kultures I cili eshte bere rikostruksion pjeserishte dhe mendohet te pergatitet nje salle me 400 vende per koncerte te trupave artistike te zones.
Sherbimi shendetsor eshte I perber nga sherbimi ambulator,dhe ne qytetin e Ballshit ka nje spital qe mbulon urgjencat dhe lindjet.Nderhyrje kirurgjikale dhe te specializuara realizohen jashte rrethit te Mallakastres.Vecori e zones eshte mikpritja dhe bujaria.
Mallakastra eshte zone blektorale dhe ndaj ne tryezen Mallakastriote sherbehen mishi ne hell me shijen e kullotes se malit.
 
 
 
== Demografia ==