Dallime mes rishikimeve të "Therepeli"

2 bytes removed ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
vNo edit summary
No edit summary
 
 
 
Pak historik
== Historia ==
 
 
Nga pikpamja toponimike është një nga fshatrat e pakët që emërtimi nuk lidhet me emërtime sllave.
 
 
== Gjeografia ==
Pozita gjeografike e fshatit Therepel
 
 
Therepeli është një nga 103 fshatrat e rrethit të Skraparit. Lokacioni i tij është me koordinatat gjeografike, ne paralelin 40028’ gjerësi gjeografike veriore dhe meridianin 20004’ gjatësi gjeografike lindore dhe shtrihet në Rajonin Jugor të Shqipërisë në krahun e majtë të rrjedhës së sipërme të lumit Osum.
Është një vend i ekspozuar nga rrezet e diellit për shkak të vendodhjes dhe i favorshëm.
 
Relievi
 
== Relievi ==
Në përgjithësi relievi i Therepelit është kodrinor me lartësi mesatare 300 m mbi nivelin e detit, por pavarësisht këtij relievi kodrinor dallojmë dhe fusha të tilla si: Fusha e Çaçit, Luadhet, etj. Pika më e lartë e fshatit është bregu i Sinores që arrin lartësinë 650 m mbi nivelin e detit. Këtu merr fillesat dhe vargu Therepel-Tenda e Qypit –Sevran që arrin lartësinë më të madhe 1250 m.
 
 
Në përgjithësi relievi i Therepelit është kodrinor me lartësi mesatare 300 m mbi nivelin e detit, por pavarësisht këtij relievi kodrinor dallojmë dhe fusha të tilla si: Fusha e Çaçit, Luadhet, etj. Pika më e lartë e fshatit është bregu i Sinores që arrin lartësinë 650 m mbi nivelin e detit. Këtu merr fillesat dhe vargu Therepel-Tenda e Qypit –Sevran që arrin lartësinë më të madhe 1250 m.
 
Formacionet gjeologjike janë terigjene të buta që ka krijuar kushte optimale për formimin e tokave të kafejta , shumë pjellore. Këtu ndikon edhe fakti që nga pikpamja floristike shtrihet brezi i shkurreve dhe i dushqeve
 
Bimësia
 
== Bimësia ==
Bimësia është shumë e larmishme për shkak të tokave të pasura dhe mikroklimës së favorshme e si rezultat i vendodhjes dhe shtrirjes së fshatit në një gjatësi të madhe në luginën e Osumit, që arrin në disa kilometra.
 
 
Bimësia është shumë e larmishme për shkak të tokave të pasura dhe mikroklimës së favorshme e si rezultat i vendodhjes dhe shtrirjes së fshatit në një gjatësi të madhe në luginën e Osumit, që arrin në disa kilometra.
 
Dëmtime të florës së pasur sidomos në zonën e makies u bënë rreth viteve 1980 me ç’pyllëzimet masive per mbjelljen e “kulturave polifite”, apo hapja e tokave të reja gjoja në “dobi” të bujqësisë dhe në dobi të askujt.
Anonymous user