Dallime mes rishikimeve të "Azoti i lëngshëm"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
{{pp-semi-protected|small=yes}}
[[Skeda:Liquidnitrogen.jpg|thumb|250px|Azoti i lëngshëm]]
Azoti i lëngshëm është [[azoti|azot]] në gjendje të lëngshme në një temperaturë shumë të ulët.Prodhohet në industri nëpërmjet distilimit të [[ajri]]t të lëngshëm.Azoti i lëngshëm është një lëng i qartë dhe pa ngjyrë, me dendësi prej 0,807 g/ml në pikën e tij të vlimit, dhe me një konstante dielektrike 1,4. Azoti i lëngshëm quhet shpesh edhe '''LN<sub>2</sub>''' dhe ka një numër UN 1977.
 
Në presion atmosferik, [[azoti]] i lëngshëm vlon në -196 °C dhe është një lëng kriogjenik i cili mund të shkaktojë ngrirje të shpejtë në kontakt me [[ind]]e të gjalla, dhe që mund të çojë në dëmtime mjfat të rënda të lëkurës dhe pjesëve të tjera të trupit. Kur veçohet në mënyrë të pështatshme nga temperatura e mjedisit rrethues, [[azoti]] i lëngshëm mund të ruhet dhe transportohet, p.sh në kontenierë [[vakum]]i. Këtu, temperatura shumë e ulët mbahet në një temperature konstante prej -196 °C duke sjellë vlimin e lehtë të lëngut.Duke u ndikuar nga madhësia dhe modeli, rezistenca e kontenierëve të [[vakum]]it varion nga disa orë në disa javë.
 
[[Azoti]] i lëngshëm mund të ngurtësohet lehtësisht duke e vendosur në një dhomë [[vakum]]i e pompuar nga një pompë [[vakum]]i. [[Azoti]] i lëngshëm ngrin në temperaturë −210 °C. Pavarësisht reputacionit si një ftohës efiçent, efiçnca e tij limitohet nga fakti se menjëherë pasi bie në kontakt me objekte më të ngrohta avullon menjëherë duke e rrethuar objektin me gas [[azoti]].Ky efekt i njohur si [[efekti Leidenfrost]], aplikohet tek çdo lëng në kontakt me një trup shumë herë më të ngrohtë se pika e tij e vlimit. Një ftohje më e shpejtë mund të përftohet duke e zhytur objektin në një përzierje me [[azoti]] të lëngshëm dhe të ngurtësuar.
[[Azoti]] i lëngshëm mund të ngurtësohet lehtësisht duke e vendosur në një dhomë [[vakum]]i e pompuar nga një pompë [[vakum]]i.
 
[[Azoti]] u lëngëzua për herë të parë në [[15 prill]] [[1883]], në universitetin Jagiellonian nga fizikantët [[polakë]], Zygmunt Wróblewski dhe Karol Olszewski.
 
 
== Përdorimet ==
887

edits