Ndryshimi mes inspektimeve të "Ballshi"

95 bytes added ,  10 vjet më parë
== Gjeografia ==
[[Skeda:Ballsh.jpg|thumb|left|Pamje e qytetit dhe kodrat në jug të Mallakastrës]]
Ballshi ndodhet ne zonenzonën jugperdndimorejugperëndimore te Shqiperis[[Shqipëri]]së ne MallakasterMallakastër pergjateperçegjatë rrugesrrugës nacionale Fier GjirokasterGjirokastër. Vet Ballshi si qytet eshteështë relativishterelativisht Ii ri Ii ngritur rreth 35 vjet me pareparë si pasoj e industrimit te zoneszonës dhe ngritjes se UzinesUzinës se PerpunimitPërpunimit te naftesnaftës.Ivecante eshte I veçante është fakti qe qyteti Ii Ballshit eshteështë Ii vetmi qe permblethpërmbledh gjithegjithë rrethinat ne treventrevën e MallakastresMallakastrës. Vendodheja e tij ne rreze te kodrave te cilat perpër shkohenshkohën nga dy lumenj Gjanica dhe Vjosa Ii jep zoneszonës dhe ketijkëtij qyteti bukurin natyrore mesdhetare vreshta e ullinj. Bukuria e natyra e kesajkësaj treve ka berebërë Mbretin e Pare Bullgar te Gjej prehje ne ketekëtë vend pergjatpërgjatë rrugesrrugës se tije deshmidëshmi perpër ketekëtë eshteështë vendbanimi qe ai ngriti ne Ballsh ( Bazilika ). Ky mbret u pagezua ne kete vend dhe prej ketij akti edhe sot Bullgaria ushtron besimin ortodoks. Edomosdoshme por edhe synim i Bashkise se qytetit te Ballshit sebashku me pushtetin vendor rreth tij,eshte ngritja e infrastruktures se nevojshme per zhvillimin e turizmit kulturor e te trazhgimis ku me e rendesishmja do te ishte nje rruge lidhese Ballsh, Bazilike me Bylisin ( Qytetrimi I vjeter Ilir ) me kalane e Nikaias nder me te vjetrat ne Shqiperia dhe padyshim kjo rruge do te zbres 2-3 km me poshte me Parkun e Pocemit. Keshtu c’do visitor mbas nje udhetimi te kendeshem do te shuante kureshtjen e tij ne qytetet e lashtesis dhe do te gjente qetesin e c’lodhje ne freskin e pyllit dhe te burimit natyror te ujit te Pocemit dhe ku rrjedha e rrembyshme e lumit Vjose zhurmon natyrshem.
 
Ne synimet e Bashkis ka qene dhe tashme eshte realizuar rikthimi ne perdorim te Ballshit Pallati i Kultures Ii cili eshte bere rikostruksion pjeserishte dhe mendohet te pergatitet nje salle me 400 vende per koncerte te trupave artistike te zones.
Eshte hapur bibloteka e qytetit rreth 13.000 banor.Ne rrethin e Mallakastres ka 80.000 banor.Arsimi eshte i organizuar ne ate 8 vjecar dhe ate te mesem.Jane tre gjimnaze ne zone ne Ballsh,Hekal dhe Fratar.
 
Sherbimi shendetsor eshte I perber nga sherbimi ambulator,dhe ne qytetin e Ballshit ka nje spital qe mbulon urgjencat dhe lindjet.Nderhyrje kirurgjikale dhe te specializuara realizohen jashte rrethit te Mallakastres.Vecori e zones eshte mikpritja dhe bujaria.
Eshte hapur bibloteka e qytetit rreth 13.000 banor. Ne rrethin e Mallakastres ka 80.000 banor. Arsimi eshte i organizuar ne ate 8 vjecar dhe ate te mesem. Jane tre gjimnaze ne zone ne Ballsh, Hekal dhe Fratar.
 
Sherbimi shendetsor eshte I perber nga sherbimi ambulator,dhe ne qytetin e Ballshit ka nje spital qe mbulon urgjencat dhe lindjet. Nderhyrje kirurgjikale dhe te specializuara realizohen jashte rrethit te Mallakastres. Vecori e zones eshte mikpritja dhe bujaria.
 
Mallakastra eshte zone blektorale dhe ndaj ne tryezen Mallakastriote sherbehen mishi ne hell me shijen e kullotes se malit.