Dallime mes rishikimeve të "Ekonomia e Zvicrës"

v (roboti ndryshoj: ro:Economia Elveției)
 
== Bujqësia dhe lëndet e para ==
Në shtetin shërbyes te shumë industrializuar, Zvicrën, sot punojnë me pak se katër përqind e popullsisë në bujqësi. Megjithatë kjo degë e ekonomisë mbështetet me mjete te konsiderueshme nga federata ([[Subvencionet|subvencione]]). Prodhimi bujqësor është i ndryshëm varësisht nga rajonet. Në Voralpe, Alpe dhe në Jura dominon rritja e gjedheve dhe ekonomia qumshtitqumështit, në qendër kultivimi i drithravedrithërave, patateve dhe rrepave, në lindje dhe në Vallis (Wallis) kultivohen perimet. Me se tepermi eksportohet djathdjathë i fortë (Emmentaler, Greyerzer dhe Sbrinz). Në bujqësinë zvicrane dominon prodhimi i integruar. Kultivimi biologjik përmban rreth 9 % te prodhimeve dhe është në rritje te shpejt. Nuk ka kultivim me ndërhyrje gjenetike te llojeve te bimëve, përveç për qëllime shkencore.
 
Zvicra është e varfër në lënd te para. Përpunohen rëra, gelqëra (Jura), toni, graniti (Graubünden, Tessin) dhe kripa (Rheinfelden, Bex). Qymyri, urani dhe gazi natyror deri tani janë gjetur vetëm në gjurmë. Shumë miniera që në të kaluarën nxirrnin hekur, asfalt, bakër dhe ari, kryesisht janë mbyllur. Një lënd e parë e rëndesishmerëndësishme Zvicrës është fuqia e ujit qe me hidrocentrale te ndryshme mbulon 2/3 e nevojave për elektricitet te ZvicresZvicrës. Në formë metaforike një "lënd e parë" shumë e rëndesishmerëndësishme është bukuria dhe natyra e vendit.
 
== Industria ==