Dallime mes rishikimeve të "Struktura etnike kombëtare e popullsisë se Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
Republikën e Maqedonisë e përbejnë shqiptaret, maqedonasit dhe 22 nacionalitete dhe 4 bashkësi etnike te cilëve nuk u është pranuar statusi i nacionalitetit.
Republiken e Maqedonise e perbejne shqiptaret, maqedonasit dhe 22 nacionalitete dhe 4 bashkesi etnike te cileve nuk u eshte pranuar statusi i nacionalitetit, '''shqiptaret jane popuj autokton ne Maqedoni, bashk me greket jane popuj me te vjeter te ballkanit, per numrin e shqiptarve ne Maqedoni eshte manipuluar prej kohrave,manipulohet edhe sot, qellimi kryesor eshte se si kete numer te kesaj popullate ta mbaje "pakice"'''. Ne te dhenat statistikore te vitit 1912 theksohet se ne Maqedoni kane jetuar 136.752 shqiptare. Nje te dhene te tille e demanton nje demograf bullgar M.Selischef duke thene se ne Maqedoni ka pas 194.195 shqiptare ( 57.443 shqiptare me pak se ne regjistrimet shteterore). Ne vitin 1912-1913 te dhenat nga Perandoria Turke japin numrin e popullsise shqiptare ne territorin e Maqedonise si: Tetova, Shkup, Diber, Kumanove, Kosove, Oher, Prilep, Resnje, dhe Manastir kane jetuar 230.357 shqiptare. Ne vitin 1900 ka pas 52.000 torbesh, ne vitin 1921 nuk jepen te dhena per kete popullate. Sipas regjistrimit te vitit 1948 ne Maqedoni jetojne 197.524 shqiptare , ndersa sipas regjistrimit te vitit 1953 ne Republiken e Maqedonise ka patur 162.524 shqiptare ( Koha e Rankoviçit, shperngulja e shqiptarve per ne Turqi ), sipas regjistrimit te vitit 1994 ne Maqedoni kane jetuar 441.104 shqiptare qe nuk eshte reale per shkak se prej 260.000 nxenesve te perfshire ne shkolla 8-vjeçare afer 87.000 ose 33.5% kane qene nxenes qe e kane ndjekur mesimin ne gjuhen shqipe, pra jane shqiptare. Ne Konferencen per shtyp ne presqendren ne Beograd Ante Popovski pohon se ne Maqedoni ne vitin 1981 ka patur 600.000 shqiptare. Nisur nga kjo e dhene e Ante Popovskit mund te vijme ne perfundim se me nje shtim natyral prej 24 promilave tek shqiptaret e ketij vendi na del se ne regjistrimin e vitit 1991 ne Maqedoni kane jetuar 744.000 shqiptare, ose 33% i numrit te pergjitshem te popullsise se Maqedonise. Ne vitin 1994 me shtimin natyror 20 promila ne Maqedoni kane jetuar 788.640 shqiptare ose 35% e popullsise se pergjitshme te Maqedonise. Sipas regjistrimit te vitit 2001-2002 ne Maqedoni kane jetuar 509.038 shqiptare qe nuk eshte aspak reale pasi ne vitin 1991 e deri ne vitin 2002 me shtim natyror 18 promila numri i shqiptarve ka arrit ne '''802.296''' shqiptare ose '''35%''' e numrit te pergjitshem te popullsise ne Maqedoni.
 
''Shqiptaret janë popuj autokton ne Maqedoni, bashkë me greket janë popuj me te vjetër te Ballkanit, për numrin e shqiptarëve ne Maqedoni është manipuluar prej kohërave, manipulohet edhe sot, qëllimi kryesor është se si këtë numër te kësaj popullate ta mbaje "pakice".''
 
Republiken e Maqedonise e perbejne shqiptaret, maqedonasit dhe 22 nacionalitete dhe 4 bashkesi etnike te cileve nuk u eshte pranuar statusi i nacionalitetit, '''shqiptaret jane popuj autokton ne Maqedoni, bashk me greket jane popuj me te vjeter te ballkanit, per numrin e shqiptarve ne Maqedoni eshte manipuluar prej kohrave,manipulohet edhe sot, qellimi kryesor eshte se si kete numer te kesaj popullate ta mbaje "pakice"'''. Ne te dhenatdhënat statistikore te vitit 1912 theksohet se ne Maqedoni kane jetuar 136.752 shqiptare. Nje Një te dhenedhëne te tille e demanton njenjë demograf bullgar M. Selischef duke thenethëne se ne Maqedoni ka pas 194.195 shqiptare ( 57.443 shqiptare me pak se ne regjistrimet shteterore). Ne vitin 1912-1913 te dhenat nga Perandoria Turke japin numrin e popullsise shqiptare ne territorin e Maqedonise si : Tetova, Shkup, Diber, Kumanove, Kosove, Oher, Prilep, Resnje, dhe Manastir kane jetuar 230.357 shqiptare. Ne vitin 1900 ka pas 52.000 torbesh, ne vitin 1921 nuk jepen te dhena per kete popullate. Sipas regjistrimit te vitit 1948 ne Maqedoni jetojne 197.524 shqiptare , ndersa sipas regjistrimit te vitit 1953 ne Republiken e Maqedonise ka patur 162.524 shqiptare ( Koha e Rankoviçit, shperngulja e shqiptarve per ne Turqi ), sipas regjistrimit te vitit 1994 ne Maqedoni kane jetuar 441.104 shqiptare qe nuk eshte reale per shkak se prej 260.000 nxenesve te perfshire ne shkolla 8-vjeçare afer 87.000 ose 33.5 % kane qene nxenes qe e kane ndjekur mesimin ne gjuhen shqipe, pra jane shqiptare. Ne Konferencen per shtyp ne presqendren ne Beograd Ante Popovski pohon se ne Maqedoni ne vitin 1981 ka patur 600.000 shqiptare. Nisur nga kjo e dhene e Ante Popovskit mund te vijme ne perfundim se me nje shtim natyral prej 24 promilave tek shqiptaret e ketij vendi na del se ne regjistrimin e vitit 1991 ne Maqedoni kane jetuar 744.000 shqiptare, ose 33 % i numrit te pergjitshem te popullsise se Maqedonise. Ne vitin 1994 me shtimin natyror 20 promila ne Maqedoni kane jetuar 788.640 shqiptare ose 35% e popullsise se pergjitshme te Maqedonise. Sipas regjistrimit te vitit 2001-2002 ne Maqedoni kane jetuar 509.038 shqiptare qe nuk eshte aspak reale pasi ne vitin 1991 e deri ne vitin 2002 me shtim natyror 18 promila numri i shqiptarve ka arrit ne '''802.296''' shqiptare ose '''35%''' e numrit te pergjitshem te popullsise ne Maqedoni.
 
Ne vitin 1994 me shtimin natyror 20 promila ne Maqedoni kane jetuar 788.640 shqiptare ose 35 % e popullsise se pergjitshme te Maqedonise. Sipas regjistrimit te vitit 2001-2002 ne Maqedoni kane jetuar 509.038 shqiptare qe nuk eshte aspak reale pasi ne vitin 1991 e deri ne vitin 2002 me shtim natyror 18 promila numri i shqiptarve ka arrit ne '''802.296''' shqiptare ose '''35 %''' e numrit te pergjitshem te popullsise ne Maqedoni.
 
Krijuar nga Prof. '''Hazbi Ademi'''.
Mundesuar ne kete web faqe nga '''Egzon Jusufi'''