August Ferdinand Möbius: Dallime mes rishikimesh

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
U kthye versioni 770163 i bërë nga 72.13.95.184 (diskutimet)
No edit summary
Rreshti 1:
{{pp-semi-protected|small=yes}}
[[Skeda:August Ferdinand Möbius.png|thumb|August Ferdinand Möbius (1790–1868)]]
Ka'''August qenë profesor i Universitetit të [[Leipzig]]ut dhe drejtor i observatorit të këtij universiteti.Në botimet e tij mbi astronominë ai parashtroi në mënyrë matematike jo të komplikuar, mekaninkën qiellore.Ai njihetFnjihet si matematikani që ndimoi në avancimin e [[Gjeometria projektive|gjeometrisë projektive]] dhe [[Topologjia|topologjisë]]. Ai prezantoi rripin e Möbiusit, i cili ka një faqe dhe një përftuese. Kjo figurë mund të përftohet duke rrotulluar një drejtkëndësh ABCD rreth brinjës BC dhe duke bërë që kulmi A të përputhet me C, ndërsa B me D.
'''August Ferdinand Möbius''' (17 nëntor, 1790 – 26 shtator, 1868) ishte një [[matematika]]n dhe astronom teorik nga [[Gjermania]].
 
Ka qenë profesor i Universitetit të [[Leipzig]]ut dhe drejtor i observatorit të këtij universiteti.Në botimet e tij mbi astronominë ai parashtroi në mënyrë matematike jo të komplikuar, mekaninkën qiellore.Ai njihet si matematikani që ndimoi në avancimin e [[Gjeometria projektive|gjeometrisë projektive]] dhe [[Topologjia|topologjisë]]. Ai prezantoi rripin e Möbiusit, i cili ka një faqe dhe një përftuese. Kjo figurë mund të përftohet duke rrotulluar një drejtkëndësh ABCD rreth brinjës BC dhe duke bërë që kulmi A të përputhet me C, ndërsa B me D.
 
Möbius u lind në [[Schulpforta]], dhe nga ana e së ëmës ishte i lidhur me reformatorin e kishës [[Martin Luter]].Mësuesit e tij ishin [[Carl Friedrich Gauss]] dhe [[Johann Pfaff]].Möbius vdiq në [[Leipzig]] në [[1868]] moshën 77vjeçare.
Line 9 ⟶ 7:
== Puna ==
[[Skeda:Möbius strip.jpg|thumb|mini|[[Rripi i Möbiusit]]]]
'''August* Ferdinand[http://gallica.berdinand Möbius''' (17 nëntor, 1790 – 26 shtator, 1868) ishte një [[matematika]]n dhe astronom teorik nga [[Gjermania]].
* [http://gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37264645 Gesammelte werke Erster band (v. 1)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
 
Ka qenë profesor i Universitetit të [[Leipzig]]ut dhe drejtor i observatorit të këtij universiteti.Në botimet e tij mbi astronominë ai parashtroi në mënyrë matematike jo të komplikuar, mekaninkën qiellore.Ai nf.fr/notice?N=FRBNF37264645 Gesammelte werke Erster band (v. 1)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
* [http://gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37265486 Gesammelte werke Zweiter band (v. 2)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
* [http://valure.wikiki.ccsd.edu/August+Mobius/ Middle School Mathematician Project] Short biography of Mobius by middle school students.
* [http://gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37268072 Gesammelte werke Dritter band (v. 3)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
* [http://gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37268085 Gesammelte werke Vierter band (v. 4)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
 
== Lidhje të jashtme ==
* [http://www.genealogy.ams.org/id.php?id=35953 Möbius math genealogy]
* A beautiful visualization of Möbius Transformations, created by mathematicians at the University of Minnesota is viewable at [http://youtube.com/watch?v=JX3VmDgiFnY]
* [http://valure.wiki.ccsd.edu/August+Mobius/ Middle School Mathematician Project] Short biography of Mobius by middle school students.
 
 
Line 28 ⟶ 22:
[[da:August Ferdinand Möbius]]
[[de:August Ferdinand Möbius]]
* [http[et://August gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37268072 Gesammelte werke Dritter band (v. 3)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
[[et:August Ferdinand Möbius]]
* [http://gallica.bnf.fr/notice?N=FRBNF37264645FRBNF37268085 Gesammelte werke ErsterVierter band (v. 14)] (Leipzig : S. Hirzel, 1885)
 
== Lidhje të jashtme ==
* [http://www.genealogy.ams.org/id.php?id=35953 Möbius math genealogy]
* A beautiful visualization of Möbius Transformations, created by mathematicians at the University of Minnesota is viewable at [http://youtube.com/watch?v=JX3VmDgiFnY]
* [http://valure.wiFerdinand Möbius]]
[[es:August Möbius]]
[[en:August Ferdinand Möbius]]
Anonymous user