Dallime mes rishikimeve të "SQL"

1 byte added ,  11 vjet më parë
v (roboti shtoj: hi:SQL)
[[SQL]] u zhvilluar ne [[IBM]] nga Donald D. Chamberlin dhe Raymond F. Boyce në fillim të viteve 1970. Ky version, i quajtur fillimisht SEQUEL, është projektuar për të manipuluar dhe ripërtrij të dhënat e ruajtura në produkt origjinal të të dhënave relacionale të [[IBM]],(System R).Gjatë viti 1970, një grup në IBM San Jose Research Laboratory zhvilloj Sistemin R të menaxhimit të sistemit të bazës së të dhënave relacionale. Donald D.Chamberlin dhe Raymond F.Boyce fillimisht e quajtën Structured English Query Language (SEQUEL ose SEQL). Emri SEQUEL u ndryshua më vonë në [[SQL]] sepse "SEQUEL" ishte një markë e avio-kompanisë Hawker Siddeley e themeluar në [[Britania e Madhe|Britanin e Madhe]].
==Queries==
Operacioni më i zakonshëm në [[SQL]] është query, i cili është paraqitet me komandën [[SELECTSelect (SQL)|SELECT]]. [[SELECTSelect (SQL)|SELECT]] rinxjerr të dhëna prej një ose më shumë tabela ose shprehje. Standard deklaratat [[SELECTSelect (SQL)|SELECT]] nuk kanë efekte të vazhdueshme mbi bazën e të dhënave. Queries lejojnë përdoruesit për të përshkruar të dhënat e dëshiruar, duke lënë të sistemit të menaxhimit të bazës së të dhënave (DBMS) përgjegjës për planifikimin. Një pyetje përfshin një listë e kolonave që përfshihen në rezultatin përfundimtar menjëherë pas fjalen [[SELECTSelect (SQL)|SELECT]]. ("*") Një yll mund të përdoret gjithashtu që të specifikojë se query duhet të paraqesë të gjitha kolonat e tabelave queries. [[SELECTSelect (SQL)|SELECT]] është deklarata më e ndërlikuar në [[SQL]], me fjalë kyçe opsionale dhe dispozitat që përfshijnë.
 
==Elementet e gjuhës==
*Formulimi