Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

(U kthye versioni 776185 i bërë nga Mardehanha (diskutimet))
 
==Pas Luftë së Dytë Botërore==
Pas rënies së Gjermanisë naziste pas fundit të Luftës së Dytë Botërore, prodhuesit amerikanë të cigareve hynë shpejt në tregun e zi gjerman. Kontrabanda e duhanit u bë e përhapur,<ref name="NWC245">{{Harvnb|Proctor|1999|p=245}}</ref> dhe shumë liderë të fushatës naziste kundër duhanit u ekzekutuan.<ref name=ADLNMPHP/> Në 1949, afërsisht 400&nbsp;milion cigare të prodhuara në Shtetet e Bashkuara hynin ilegalisht në Gjermani çdo muaj. Në 1954, afro dy miliard cigare zvicerane u kontrabanduan në Gjermani dhe Itali. Si pjesë e Planit Marshall, Shtetet e Bashkuara jepnin cigare falas në Gjermani; sasia e duhanit e dërguar në Gjermani në 1948 ishte 24,000 tonë dhe 69,000&nbsp;tonë në 1949. Qeveria federale e Shteteve të Bashkuara harxhuanharxhoi 70&nbsp;milion dollarë për këtë skemë, në përfitimipërfitimkompainvekompanive prodhuese të cigareve në ShteteveShtetet e Bashkuara.<ref name="NWC245"/> Konsumi vitor për qytetar në Gjermaninë e pas luftës u rrit qëndrueshmërisht nga 460 në 1950 në 1,523 në 1963. Në fund të shekullit të 20-të, fushata anti-duhan në Gjermani qe e paaftë për të kaluar seriozitetin e periudhës naziste në vitet 1939–41 dhe sutdimistudimet kërkimorkërkimore gjermangjermane rreth duhanit u përshkruapërshkruan nga Robert N. Proctor si "i mbyturmbytura".<ref name="NWC228"/>
 
==Referencat==
1.822

edits