Ndryshimi mes inspektimeve të "JHVH"

40 bytes added ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Figura:Tetragrammaton scripts.png|thumb|right|150px|Katërshkronjëshi JHVH në shkrimet e gjuhës feneciane, aramike dhe hebraike (nga lart poshtë).]]
'''JHVH''' është katërshkronjëshi që përdoret nga [[Izraeli|hebrenjtë]] në biblën e tyre [[Tanakh]] për emrin vetjak dallues të [[Perëndia|Perëndisë]] së [[Izraeli]]t. Ky emër përbën për besimtarët judenj e të [[Krishterimi|krishterë]] [[Zoti]]n (Perëndinë) e vetëm të mbarë botës, krijuesin e tyre, shpëtuesin, gjykuesin dhe shëlbuesin. JHVH është perpër ta "Çlirimtari i mëshirshemmëshirshëm" dhe "Besëlidhësi i drejtë" i popullit të zgjedhur të Izraelit, siç e paraqet [[Dhjetë urdhëresat|Urdhëresa e 1]] tek (Dalja 20:2):
:''Une jam JHVH, Perëndia jote, që të ka nxjerrë nga robëria e [[Egjypti]]t. Ti s´duhet të kesh Perëndi tjeter përveç meje.''
Këto shkronja shqiptohen në [[Alfabeti hebraik|alfabetin hebraik]] kështu: '''י''' (jod´h) '''ה''' (heh) '''ו''' (vav) '''ה''' (heh) ose '''יהוה''' (JHVH).
Në [[Judaizmi|Judaizëm]], katërshkronjëshi JHVH është emri i pashprehshëm i Perëndisë, dhe prandaj nuk duhet të lexohet me zë të lartë. Për t´u lexuar me zë të lartë nga shkrimet apo në lutje, ai është zëvendësuar me fjalën ''Adonai'' (Zot). Trajta të tjera shkrimi si ''' י ''' (jod) '''ו ''' (vav) (JV ose Jav); ose '''י ''' (jod) '''ה ''' (heh) (JH ose jah) lexohen në të njëjtën mënyrë.
 
Jashtë lutjes së drejtpërdrejte, fjala " ’ǎdônây" '''(אֲדֹנָי)''' nuk flitet nga disa judenj sepse përmendja kot e emrit të Zotit është dhunim i [[Dhjetë urdhëresat|urdhëresës së tretë]] (Dalja 20:7). Prandaj, fjala lexohet shpesh si HaShêm ('''הַשֵּׁם'''), që do të thotë "Emri", ose në disa raste '' ’ǎdô-Shêm '', një përbërje e '' ’ǎdônây'' dhe ''HaShêm''. Nga judenjtë përdoret edhe fjala ''' ’ělôhîym''' (Perëndi) për mos përmendjen e katërshkronjëshit JHVH.
 
==Shiko edhe==