Ndryshimi mes inspektimeve të "JHVH"

13 bytes added ,  13 vjet më parë
Tek figura, ndryshuar ne gjuha fenikase!!!
(Tek figura, ndryshuar ne gjuha fenikase!!!)
[[Figura:Tetragrammaton scripts.png|thumb|right|150px|Katërshkronjëshi JHVH në shkrimet e gjuhës fenecianefenikase, aramike dhe hebraike (nga lart poshtë).]]
'''JHVH''' është katërshkronjëshi që përdoret nga [[Izraeli|hebrenjtë]] në biblën e tyre [[Tanakh]] për emrin vetjak dallues të [[Perëndia|Perëndisë]] së [[Izraeli]]t. Ky emër përbën për besimtarët judenjhebrenj edhe besimtarët e [[Krishterimi|krishterë]], [[Zoti]]n (Perëndinë) e vetëm të mbarë botës, krijuesin e tyre, shpëtuesin, gjykuesin dhe shëlbuesin. JHVH është për ta "Çlirimtari i mëshirshëm" dhe "Besëlidhësi i drejtë" i popullit të zgjedhur të Izraelit, siç e paraqet [[Dhjetë urdhëresat|Urdhëresa e 1]] tek (Dalja 20:2):
:''Une jam JHVH, Perëndia jote, që të ka nxjerrë nga robëria e [[Egjypti]]t. Ti s´duhet të kesh Perëndi tjeter përveç meje.''
Këto shkronja shqiptohen në [[Alfabeti hebraik|alfabetin hebraik]] kështu: '''י''' (jod´h) '''ה''' (heh) '''ו''' (vav) '''ה''' (heh) ose '''יהוה''' (JHVH).
Anonymous user