Dallime mes rishikimeve të "Trupat Mbrojtëse të Kosovës"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti shtoj: ja:コソボ防護隊; cosmetic changes)
komunitetet.
{{Sistemi shtetëror-Kosova}}
'''Trupat e Mbrojtjes së Kosovës''' (TMK) janë pjesë përbërëse e [[Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë|Qeverisë së Përkohshme të Kosovës]] nën [[protektorat]]in e [[OKB|OKB-së]], saktësisht Misionit të OKB-së në [[Kosova|Kosovë]], [[UNMIK]]-ut.
 
TMK-ja në tërësi zbaton mandatin e saj, ashtu si është dhënë në [[Korniza Kushtetuese e KosovësTMK-ja është në gjendje të zbatojë masa disiplinore dhe është plotësisht e financuar në mënyrë transparente.
Dita zyrtare e themelimit të TMK-së është [[19 shtator]] [[1999]] gjegjësisht me tranformimin e paraardhëses së saj [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK)]].
 
Pas Marrëveshjes së Kumanovës ndërmjet paktit ushtarak veri-atlantik, [[NATO]], dhe [[Armata e Jugosllavisë|Ushtrisë Jugosllave]] dhe në pajtim me marrëveshjen e [[Rambuje|Rambujesë]] (''Rambouillet'') ishte paraparë çarmatimi i ushtarëve të UÇK-së dhe transformimi i kësaj ushtrie popullore në Trupat Mbrojtëse të Kosovës. Me hyrjen e trupave ushtarake të NATO-s ([[KFOR]]) në Kosovë në vitin [[1999]] fillon edhe transformimi i UÇK-së që përfundon në vitin [[2000]]. Udhëheqësi i parë i TMK-së u emërua gjeneral-lejtnant [[Agim Çeku]].
 
Sipas marrëveshjes, detyrat dhe të drejtat e TMK-së janë:
* Veprimi për ndalimin dhe zvogëlimin dëmeve nga katastrofat natyrore dhe aksidentet.
* Ofrimi i ndihmës në zona të rrezikuara.
* Ndihma në pastrimin e fushave të minuara.
* Ndihma për ri-ndërtimin dhe komunitetet.
 
TMK-ja në tërësi zbaton mandatin e saj, ashtu si është dhënë në [[Korniza Kushtetuese e Kosovës|Kornizën Kushtetuese të Kosovës]]. Kjo kornizë, TMK-në e përcakton si organizatë civile e ndërhyrjes së shpejtë e cila në raste fatkeqësishë natyrore dhe në raste emergjente në Kosovë, ndërmerr detyra për ndërhyrje të shpejtë për sigurinë publike e të ndihmës humanitare.
 
TMK-ja operon në mënyrë transparente, të përgjegjshme, të disiplinuar, profesionale dhe përfaqëson të gjithë qytetarët e Kosovës. Si e tillë TMK numëron pjesëtarë të komuniteteve jo-shqiptare si dhe bashkëpunon me të gjitha komunitetet në terren.
 
Deri më tani TMK-ja ka bashkëpunuar më organizata të ndryshme dhe ka ofruar ndihmën e vet në realizimin e projekteve të ndryshme si në komunitetet shumicë, poashtu në ato pakicë.
 
TMK-ja është në gjendje të zbatojë masa disiplinore dhe është plotësisht e financuar në mënyrë transparente.
 
Me largimin e gjeneral-lejtnant [[Agim Çeku]]t nga TMK-ja në fillim të vitit 2006 dhe angazhimin e tij në politikë, Komandant i Shtabit të Përgjithshëm të Trupave të Mbrojtjes së Kosovës u emërua gjeneral-lejtnant [[Sylejman Selimi]].
Anonymous user