Dallime mes rishikimeve të "Trupat Mbrojtëse të Kosovës"

ska përmbledhje të redaktimeve
v (Trupat e Mbrojtjes së Kosovës u zhvendos tek Trupat Mbrojtëse të Kosovës dhe u krijua një faqe përcjellimi)
'''Trupat e Mbrojtjes së Kosovës''' (TMK) janë pjesë përbërëse e [[Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë|Qeverisë së Përkohshme të Kosovës]] nën [[protektorat]]in e [[OKB|OKB-së]], saktësisht Misionit të OKB-së në [[Kosova|Kosovë]], [[UNMIK]]-ut.
 
Dita zyrtare e themelimit të TMK-së është [[19 shtator]] [[1999]] gjegjësisht me tranformimintransformimin e paraardhëses së saj [[Ushtria Çlirimtare e Kosovës|Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK)]].
 
Pas Marrëveshjes së Kumanovës ndërmjet paktit ushtarak veri-atlantik, [[NATO]], dhe [[Armata e Jugosllavisë|Ushtrisë Jugosllave]] dhe në pajtim me marrëveshjen e [[Rambuje|Rambujesë]] (''Rambouillet'') ishte paraparë çarmatimi i ushtarëve të UÇK-së dhe transformimi i kësaj ushtrie popullore në Trupat Mbrojtëse të Kosovës. Me hyrjen e trupave ushtarake të NATO-s ([[KFOR]]) në Kosovë në vitin [[1999]] fillon edhe transformimi i UÇK-së që përfundon në vitin [[2000]]. Udhëheqësi i parë i TMK-së u emërua gjeneral-lejtnant [[Agim Çeku]].
* Ndihma për ri-ndërtimin dhe komunitetet.
 
TMK-ja në tërësi zbaton mandatin e saj, ashtu si është dhënë në [[Korniza Kushtetuese e Kosovës|Kornizën Kushtetuese të Kosovës]]. Kjo kornizë, TMK-në e përcakton si organizatë civile e ndërhyrjes së shpejtë e cila në raste fatkeqësishëfatkeqësish natyrore dhe në raste emergjente në Kosovë, ndërmerr detyra për ndërhyrje të shpejtë për sigurinë publike e të ndihmës humanitare.
 
TMK-ja operon në mënyrë transparente, të përgjegjshme, të disiplinuar, profesionale dhe përfaqëson të gjithë qytetarët e Kosovës. Si e tillë TMK numëron pjesëtarë të komuniteteve jo-shqiptare si dhe bashkëpunon me të gjitha komunitetet në terren.
 
{{poli-cung}}
 
[[Kategoria:Ushtri]]
[[Kategoria:TMK-ja| ]]