Ndryshimi mes inspektimeve të "Bioteknologjia"

954 bytes added ,  9 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti shtoj: sh:Biotehnologija)
v
[[Skeda:Insulincrystals.jpg|thumb|Kristali i insulines|right|250px]]
'''Bioteknologjia''' eshte nje fushe e biologjise se aplikuar qe perfshin përdorimin e organizmave te gjalle dhe bioproceseve ne inxhinjeri,teknologji,mjekesi dhe fusha te tjera qe kerkojne bioprodukte.
 
Termi perfshin inxhinjerine gjenetike sikurse edhe teknologjite e kulturave te indeve e qelizave. Koncepti permbledh nje rang te gjere procedurash (dhe histori) per modifikimin e organizmave te gjalle sipas qellimeve njerezore- duke filliar qe nga zbutja e kafsheve, kultivimi i bimeve, dhe "permiresimet" e tyre nepermjet programeve te shartimit qe perdorin zgjedhjen artificiale dhe hihibridizimin. Konventa Nacionale e Diversitetit Biologjik e perkufizon bioteknologjine si:[1]
'''Bioteknologjia''' karakterizohet nga teknologjia e proceseve biologjike duke përdorur organizma, apo pjesë e proceseve të tyre për prodhimin ose prodhimin e substancave të dobishme ose të tregtisë dhe shërbimeve për njerëzit (trajtimit të mbeturinave).
 
" Cdo aplikim teknologjik qe perdor sisteme biologjike, organizma te gjalla, ose derivate te tyre, per te bere ose modifikuar produkte ose procese per perdorim specifik."
Termi nënkupton një gamë të gjerë të proceseve duke përdorur earthworms të prodhojë proteina nga prodhimi i gjeneve njerëzore, të tilla si hormon të rritjes. Në produktet bioteknologjia përfshijnë proteina farmaceutike, ushqime, detergjente, etj, ndërsa shërbimet përfshijnë një varietet të aplikimeve të trajtimit të mbeturinave të ujit dhe mbeturinave, si një diagnoze mjekësore, apo arritjet e terapisë gjenit premtues.
 
Bioteknologjia perzgjedh ne shkencat e pastra biologjike (gjenetike, mikrobiologji, kultura e qelizave te kafsheve, biologjia molekulare, biokimia, embriologjia, biologjia qelizore) dhe ne shume instanca vaet gjithashtu nga njohjet dhe metodat e sferave jashte biologjise (inxhinjeri kimke , inxhinjeri bioprocesesh, technologjia informacionit, biorobotika). Ndersa, shkencat moderne te biologjise (duke perfshire edhe koncepte te tilla si ekologjia molekulare) varen ploterisht nga metodat e zhvilluara nepermjet Bioteknologjise dhe asaj cka zakonisht mendohet si industria e shkences se jetes.
Edhe pse Bioteknologjia kushtëzuar është e fundit, pasi biznesi po aq i vjetër sa prodhimin e birrës nga fermentimi i elbit dhe prodhimin e bukës 9.000 vjet më parë në Babiloni.
 
Variete të aplikimeve të trajtimit të mbeturinave të ujit dhe mbeturinave, si një diagnoze http://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Bioteknologjia&action=editmjekësore, apo arritjet e terapisë gjenit premtues.
Bioteknologjia përdor arritjet e biologjisë moderne molekulare dhe përdor një shumëllojshmëri të teknikave, duke përfshirë teknologjinë e ADN recombinant, (teknika izolimin e ADN, prerje e saktë e përdorimit endonoukleason kufizuese, transferimin e plasmids automjetit dhe viruseve e baktereve që klonuar) teknikat kultura e indeve dhe kultura e qelizave në një shkallë të madhe, PCR, etj).
 
Edhe pse Bioteknologjia kushtëzuareshte ështëe shkence e funditre, pasi biznesi eshte po aq i vjetër sa prodhimin e birrës nga fermentimi i elbit dhe prodhimin e bukës 9.000 vjet më parë në Babiloni.
 
Bioteknologjia përdor arritjet e biologjisë moderne molekulare dhe përdor një shumëllojshmëri të teknikave, duke përfshirë teknologjinë e ADN recombinantrekombinante, (teknika izolimin e ADN, prerje e saktë e përdorimit endonoukleason kufizuese, transferimin e plasmids automjetit dhe viruseve e baktereve që klonuar) teknikat kultura e indeve dhe kultura e qelizave në një shkallë të madhe, PCR, etj).
 
Ajo ka aplikime të shumta në shkencat e shëndetit, mjedisit (p.sh. përdorimi i menaxhimit të mbeturinave) në Gjeorgji, në bujqësi dhe industri.
6

edits