Ndryshimi mes inspektimeve të "Bioteknologjia"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
'''Bioteknologjia''' eshte nje fushe e biologjise se aplikuar qe perfshin përdorimin e organizmave te gjalle dhe bioproceseve ne inxhinjeri,teknologji,mjekesi dhe fusha te tjera qe kerkojne bioprodukte.
 
Termi perfshin inxhinjerine gjenetike sikurse edhe teknologjite e kulturave te indeve e qelizave. Koncepti permbledh nje rang te gjere procedurash (dhe histori) per modifikimin e organizmave te gjalle sipas qellimeve njerezore- duke filliar qe nga zbutja e kafsheve, kultivimi i bimeve, dhe "permiresimet" e tyre nepermjet programeve te shartimit qe perdorin zgjedhjen artificiale dhe hihibridizimin. Konventa Nacionale e Diversitetit Biologjik e perkufizon bioteknologjine si:[1]
 
'' " Cdo aplikim teknologjik qe perdor sisteme biologjike, organizma te gjalla, ose derivate te tyre, per te bere ose modifikuar produkte ose procese per perdorim specifik." ''
per te bere ose modifikuar produkte ose procese per perdorim specifik."
 
Bioteknologjia perzgjedh ne shkencat e pastra biologjike (gjenetike, mikrobiologji, kultura e qelizave te kafsheve, biologjia molekulare, biokimia, embriologjia, biologjia qelizore) dhe ne shume instanca vaet gjithashtu nga njohjet dhe metodat e sferave jashte biologjise (inxhinjeri kimke , inxhinjeri bioprocesesh, technologjia informacionit, biorobotika). Ndersa, shkencat moderne te biologjise (duke perfshire edhe koncepte te tilla si ekologjia molekulare) varen ploterisht nga metodat e zhvilluara nepermjet Bioteknologjise dhe asaj cka zakonisht mendohet si industria e shkences se jetes.
6

edits