Dallime mes rishikimeve të "Madhësitë fizike"

1.726 bytes added ,  16 vjet më parë
v
Sistemi SI ka 7 madhësi themelore me njësit matëse.
 
{| cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 1em 1em 1em 0; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;" rules="all"
:'''Koha''' shkruhet me një variabel zakonisht '''t''' e cila matet me njësin '''sec''' - sekonda
|- bgcolor="#B3B7FF"
:...
!Madhësia
:...
!simboli
:...
!Njësia
:...
!simboli
:..
!përkufizimi
|-
|[[Gjatësia]]
|<math>l</math>
|[[metri]]
|'''[[m]]'''
|Një metër është rruga që kalonë rrezja e dritës në vakum breda një sekunde(1/299&nbsp;792&nbsp;458).
|-
|[[Masa]]
|<math>m</math>
|[[kilogrami]]
|'''kg'''
|Masa prej një ''kg'' është madhësia e cilindrit që ruhet si [[Prptotipi i kilgramit|prototip i kilogramit]] në Qendrën Internacionale të Sistemit SI në Paris.
|-
|[[Koha]]
|<math>t</math>
|[[sekunda]]
|'''[[s]]'''
|Intervali kohorë i cili nevojitet për saktësishtë për 9 192 631 770 perioda, për kalimin e atomit të elementit kimik '''<sup>133</sup>Cs''' nga një nivel në tjetrin.</td></tr>
|-
|[[Inteziteti i rrymës elektrike]]
|<math>I</math>
|[[amperi]]
|'''[[A]]'''
|1 Amperi është sasia e rrymës elektrike, që kalon ndërmjet dy drejtpërquesve paraler me distanc në mes tyre prej një metre, me gjatësi të pakufizuar që gjenden në vakum.
|-
|[[Temperatura]]
|<math>T</math>
|[[kelvini]]
|'''[[K]]'''
|Një kelvini është 273,16 pjesë e temperaturës termodinamike të pikës së ngrirejs së Ujit.
|-
|[[Sasia e materies]]
|<math>n</math>
|[[moli]]
|'''mol'''
|Një mol është numri i elementeve që e përbëjnë një substancë, që i përgjegjet numrit të atomeve në 0,012 karbon të pastër'''<sup>12</sup>C'''.
|-
|[[Intesiteti i dritës]]
|<math>l_V</math>''
|[[kandela]]
|'''cd'''
|Një kandelë është intesiteti i dritës një një drejtim të caktuar , që një burim i cili prodhon rrezet me frekuencë 540&nbsp;&middot;&nbsp;10<sup>12</sup> herc, dhe inteziteti i tyre në këtë drejtim është 1/683 '''W''' për steradian.
|}
 
==Shiko dhe këtë==
Anonymous user