Ndryshimi mes inspektimeve të "Violina"

340 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
==Çfarë duhet për prodhimin e një violine==
{{Listen
|filename=Violin sounds and techniques.ogg
|title=Tinguj dhe teknika
|description=Uvertura dhe tinguj në A major - 566 KB.
|format=[[Ogg]]}}
Së pari përfshirja emocionale e lutajos gjatë prodhimit të instrumentit. Teknika të fshehta profesjonale të lutajos. Druri i një cilësie të veçantë është faktor përcaktues. Përmasat e cdo pjese, dhe montimi korrekt i tyre. Forma e instrumentit. Gdhendja e suprinës dhe e fundit dhe forma individuale instrumentit. Përmasat dhe pozicjonimi i katenës dhe animos. Formula e llakut dhe llustrimi i instrumentit. Saktesia e llogaritjeve matematike e barazpjestimit dhe e formave gjeometrike simetrike. Vëllimi i cdo materiali të përdorur për çdo instrument. Variacionet në vartësi të përgjigjes së drurit. Rrëshirëra, vaji, tutkalli, pigmentet, ngjyrat, pomicet etj. Instrumentat që përdoren si kallëp, dalta, furca, morseta. Pikrisht këto e të tjera duhet për prodhimin me sukses të një violine. Edhe prodhimi industrial bazohet kryesisht në përmasat, format, dhe lëndet e para të huazuara nga origjinalet.
==Pjesët përbërëse të violinës==
[[Skeda:Violin Details.jpg|thumb|Pjesët të Violinës]]
 
'''1.'''
a.Kallëpi i violinës
 
'''2.'''
a. Fjongot e sipërme </br>
b. Fjongot e mesit</br>
c. Fjongot e poshtëme</br>
 
'''3.'''
a. Kondrafjongo e sipërme</br>
b. Kondrafjongo e mesit</br>
c. Kondrafjongo e poshme</br>
 
'''4.'''
a. Tako e bishtit </br>
b. Takot e cepave</br>
c. Tako e fundit</br>
 
'''5'''
5
a. Fundi i violinës</br>
 
'''6.'''
a. Kapaku i violinës( Plani harmonik)</br>
 
'''7.'''
a. Vetulla e mbajteses së telave</br>
 
'''8.'''
a. Fjongot e poshtëme dekorative</br>
b. Fjongot e sipërme dekorative</br>
c. Fjongot e mesit dekorative</br>
 
'''9.'''
a. Zinxhiri </br>
b. Shpirti </br>
 
'''10.'''
a. Bishti </br>
b. çelësat</br>
c. Tastjera
d. Vetulla e tastjerës
 
'''11.'''
a. Ura</br>
 
'''12.'''
a. Butoni i mbajtëses së telave</br>
b. Mbajtesja e telave</br>
c. Gusha</br>
 
== Shiko edhe këtë ==