Ndryshimi mes inspektimeve të "Moda"

160 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Moda''' eshteështë stili dhe zakoni i perhapurpërhapur ne njenjë kohe te caktuar. Ne kuptimin e saj me te zakonshemzakonshëm, ‘moda’"moda" pershkruanpërshkruan stilin me te perhapurpërhapur te veshjes. Shume lloje te modesmodës janejanë te perhapurapërhapura ne kultura te ndryshme ne njenjë kohe te caktuar. Por, e rendesishmerëndësishme eshteështë idea qe kursi i dizenjimitdizajnimit dhe i modesmodës ndryshon shume me shpejt se sa vete kultura si e tere. Dizenjuesit Dizajnuesit ose stilistet e modesmodës krijojnekrijojnë dhe prodhojneprodhojnë artikuj veshjesh.
 
Termat "ne mode’mode" ose ‘jo"jo ne mode’mode" janejanë perdorurpërdorur perpër te pershkruarpërshkruar neqoftese dikush apo dickadiçka pershtatetpërshtatet me modenmodën aktuale apo jo edhe aq aktuale, me te perhapurpërhapur, me popullore.
 
Gjithsesi, ne epokenepokën moderne artikujt e quajtur ‘jo"jo aq aktuale’ aktuale" mund te pershtatenpërshtaten ne te vertetevërtete me termin ‘ Retro’"Retro". Moda Retro lejon ndryshime rregullash si perpër shembull ‘e"e vjetra eshteështë njenjë e re e papritur’ papritur", keshtukështu eshteështë edhe ne mode. Termi ‘mode’"mode" shpesh perdoretpërdoret ne njenjë sens pozitiv, si njenjë sinonim i magjepsjes, bukurisebukurisë dhe stilit. Ne ketekëtë sens llojet e ndryshme te modesmodës janejanë njenjë lloj arti popullor, permespërmes te cilave njenjë kulture mund te ekzaminoje nocionet e saj perpër bukurinebukurinë dhe miresine. Gjithashtu termi ‘mode’"mode" perdoretpërdoret ndonjehere ne njenjë sens negativ, si njenjë sinonim i trilleve dhe tendencave, dhe materializmit.
 
EkzistojneEkzistojnë njenjë numernumër i madh qytetesh qe njihen si qendra globale te modesmodës ose me mire kryeqytete te modesmodës. Javet Javët e ModesModës zhvillohen ne ketokëto qytete, ku dizenjuesitdizajnuesit ose stilistet i paraqesin audiencesaudiencës, koleksionet e tyre te reja te veshjeve. Pese qytetet kryesore janejanë Tokio, LonderLondër, Paris, MilanMilano dhe Nju Jork – ketokëto pese qytete janejanë te njohura perpër influenceninfluencën e madhe ne modenmodën globale dhe janejanë shtabet e kompanive me te medhamëdha te modesmodës. Qytete te tjera, duke perfshirepërfshire Los Anxhelos, Berlin, Rome, Hong Kong, Moske, Madrid, Toronto, Sao Paulo, Melburn, Osaka, Seul, daeguDaegu dhe Singapor gjithashtu zhvillojnezhvillojnë jave te modesmodës dhe njihen cdoçdo vit e me mire.
==FUSHAT E MODESMODËS==
Moda si njenjë dukuri sociale eshteështë tepertepër e zakonte. Ngjitja dhe reniarënia e modesmodës ka qene e dokumentuar dhe shqyrtuar vecanerishtveçanërisht ne fushat e meposhtmemëposhtme :
 
* Arkitekture, dizajn te brendshembrendshëm dhe dizajn te peisazhitpeizazhit
* Modelet e trupit, veshjet dhe kostumet, kozmetikat, modelet e flokeveflokëve dhe stolitestolitë personale
* KercimKërcim dhe muzike
* Format e ndryshme te te folurit, zyrtare dhe jo zyrtare
* Ekonomi dhe menyratmënyrat e shpenzimit, te studiuara ne sjelljet financiare
* ArgetimArgëtim, lojeralojëra, hobi, sporte dhe zbavitje te tjera
* Rregullat e miresjelljesmirësjelljes
* Mode bashkekohorebashkëkohore
* Menaxhim, stile te menaxhimit dhe menyramënyra te ndryshme te organizimit
* Politike dhe media, sidomos ne bisedat e inkurajuara dhe te ndikuara nga media
* Filozofi dhe fe: edhe pse doktrinat e fesefesë dhe te filozofisefilozofisë ndryshojnendryshojnë shume ngadalengadalë, mund te ketekëtë ndryshime te shpejta, me ane te te cilave, fushat e fesefesë dhe filozofisefilozofisë shihen si me te rendesishmerëndësishme dhe me te vlefshme perpër tu ndjekur e studiuar
* Rrjete sociale, shperndarjeshpërndarje te perfaqesive dhe praktikave
* Sociologji dhe kuptimin e veshjes perpër ndertiminndërtimin e identitetit
* Teknologji, te tilla si zgjedhja e teknikave te programimit kompjuterik
* ‘Industri"Industri e mikpritjes’mikpritjes", psh uniformat e projektuara me porosi perpër hotele, restorante, kazino, resorta, ne menyremënyre qe te pasqyrojnepasqyrojnë njenjë prone apo njenjë marke
 
== VESHJA (TE VESHURIT) ==
(historia e modesmodës perendimoreperëndimore)
Historianet vezhgojnevëzhgojnë ndryshimet frekuente ne stilin e te veshurit si njenjë zakon tepertepër i dukshemdukshëm perendimorperëndimor sidomos ne popullsinepopullsinë urbane. Ndryshimet ne veshje u zhvilluan shpesh gjate periudhave te ndryshimeve ekonomike dhe sociale, por me pas vazhdoi njenjë periudhe e gjate kohore, pa ndonjendonjë ndryshim te madh. Ne shekullin e 8 Cordoba i SpanjesSpanjës, Ziryab (njenjë muzikant i shquar i asaj kohe thuhet se solli stilin e sofistikuar te veshjes duke u bazuar ne periudhat ditore apo sezonale te folklorit te vendit te tij dhe ne frymeziminfrymëzimin e tij.
 
Lindja ne EuropeEvrope e zakonit te te ndryshuarit te shpejte dhe te vazhdueshemvazhdueshëm te stilit te te vashuritveshurit, mund te percaktohetpërcaktohet rreth mesit te shekullit te 14 , ne te cilencilën historianet, duke perfshirepërfshire James Laver dhe Fernand Braduel, datojnedatojnë fillimin e modesmodës perendimoreperëndimore te veshjes. Manifestimi me shokues ishte njenjë shkurim dhe ngushtim I papritur dhe i theksuar i veshjes se jashtme re burrave (pallto ose pardesy), nga njenjë veshje e gjate deri aferafër fundit te kembevekëmbeve ne njenjë veshje qe zgjatej deri mbi gjunjgjunjë ose edhe poshteposhtë vitheve, ndonjehere e kombinuar me njenjë cope (tip shalli) mbi gjoks perpër te treguar ketekëtë veshje me te madhe. Kjo krijoi veshjen e jashtme mashkullore perendimoreperëndimore. Me vone , ne shekullin e ardhshemardhshëm, hapat e ndryshimit te modesmodës u pershpejtuanpërshpejtuan ne menyremënyre te konsiderueshme dhe moda mashkullore dhe femerorefemërore, si ne veshje ashtu edhe ne stilimin e flokeveflokëve, u be me komplekse dhe e ndryshueshme me kohen.
 
[[Kategoria:statistikë]]
 
[[ar:منوال]]