Dallime mes rishikimeve të "Nata e dymbëdhjetë"

ska përmbledhje të redaktimeve
Në komedinë Illyria, Duka i Illyrise, Orsinua shpreh qe ai është i sëmure ne dashuri me Olivian. Valentini e njofton atë, sidoqoftë, qe ajo nuk do ta shohi atë ose ndonjë burrë tjetër për shtate vite rresht ndërsa ajo do jete duke mbajtur zi për vdekjen e atit dhe vëllait te saj (qe te dy i vdiqën brenda gjashte muajve te fundit). Ne bregdet, Viola dhe kapiteni i anijes se saj dalin ne breg pasi anija e tyre mbytet. Viola ka frike se vëllai i saj binjak Sebastiani është mbytur, por kapiteni mendon se ai shpëtoi veten duke u mbajtur ne një direk pluskues. Ndërsa qe duke mësuar qe ajo është ne Illyria, vend i qeverisur prej Orsinos, ajo bind kapitenin qe ta ndihmoje te maskohet si një mashkull kështu qe ajo te mund te behej një sherbetor te Orsinua, dhe me sa shihet, perndoshta qe te orvatet te fitoje dashurinë e tij.
 
Në shtepine e Olivias, ungji i saj, Zoti Tobi Belch, vjen ne shtepi vone, i dehur si zakonisht, ndërsa zonja-ne-pritje e Olivias’ Maria e lejon atë brenda. Shume shpejt, ortaku pijanec i Tobit’ Zoti Andrea Faqeethuri shfaqet. Andrea i thotë Tobit qe ai do te niset për ne shtepi te nesermennesërmen, meqenëse Olivia nuk do ta lejoje atë qe ti vij rrotull, por Tobi e bind atë te qëndroje me ata edhe një muaj me shume dhe i premton qe do mundohet me tepër qe ta bej Olivian qe ta pëlqej.
 
Pas te pallati i Dukës, Duka pyet Violën (e cila është duke pretenduar te jete një shërbyes mashkull me emrin Cezario) qe ti afrohet Olivias dhe orvatet asaj nga ana e tij. Viola (si Chezario) premton te beje kështu, por privatisht zbulon qe ajo nuk do te orvatet forte, meqenëse ajo vete dëshiron Orsinon.
Ne kopshtin e Olivias, Sebastiani vret mendjen dhe habitet me gjetjen e dashurisë se tij te re Olivian, pastaj ai dhe ajo marrin një prift dhe shkojnë sebashku ne kishe qe te martohen.
 
Te shtëpia e Olivias, arrin Duka dhe i pergjerohet kllounit qe ta ler te shohi Olivian. NdersaNdërsa ishte duke pritur, shfaqen Antoni me oficeret dhe shpjegon se si ai e kishte shpetuar Sebastianin prej mbytjes dhe pastaj e ndihmoi (aktualisht Viola) ne duel. Orsinua i thotethotë Antonit qe ai eshteështë njenjë pirat perpër tu mos i zenezëne bese qe prej koheskohës qe ai e kish ndihmuar te vidhte njenjë nga luftanijet me te medhamëdha te Illyrise ne te shkuarenshkuarën. Olivia arrin dhe menjehere fillon te marroset pas ViolesViolës (si Chezario), dhe perfundimishtpërfundimisht e quan ateatë burrin e saj, duke shokuar ViolenViolën dhe terbuartërbuar Duken. Prifti arrin dhe konfirmon martesenmartesën midis Olivias dhe Chezarios (aktualisht Sebastiani). Pastaj shfaqet Andreu dhe betohet qe Chezariua kish goditur Tobin anash kokeskokës, duke e plagosur ateatë, por Viola e mohon. Shfaqet Tobi, i terbuartërbuar ndaj ViolesViolës (duke e menduar ateatë si Sebastianin), por largohet qe te fashohet. Finalish, shfaqet Sebastiani dhe i pershendet te gjithegjithë, ndersandërsa qe te dy binjaket (ai dhe Viola) habiten dhe gezohengëzohen qe tjetri tjetri ishte duke jetuar. Sebastiani premton qe te mbaje martesenmartesën e tij me Olivian, dhe Duka ben-be qe te martohet me Violen. Malvolio nxirret prej qeliseqelisë dhe te gjithegjithë mesojne hilen e luajtur ndaj tij. Fabiani dhe Kllouni pranojne qe, Tobi, dhe Maria e kishin bere te gjithegjithë perpër shaka, dhe si rikthim perpër ndihmen e Marias, Tobi u martua me Marian. SidoqofteSidoqoftë, Malvoliua ben-be qe do te hakmerret ndaj tyre te gjithevegjithëve. Duka therretthërret sherbyesitshërbyesit e tij qe te qetesojne Malvolion, dhe qe te gjithegjithë largohen te gezuargëzuar.
 
== Aktorët ==