Ndryshimi mes inspektimeve të "Medina"

28 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
== Përmbledhje ==
Medina tani ka mbi 1.300.000 banorë (sipas të dhënave të vitit [[2006]]) dhe gjendet në [[koordinata]]t 24.28 veri dhe 39.36 lindje. Ky qytet më parë është njohur si ''JadhribJethrib'', por më vonë emri i qytetit u ndërrua në Madīnat elMedīnetun-Nabīnebij (<font sie="4">مدينة ﺍﻟﻨﺒﻲ </font> {{IPA|mæˈdiːnæt æˈnːæbiː}} "qyteti i të dërgaritdërguarit") ose ''Al Medīnah al MunawwarahEl-Medinetul-muneuere'' ("qyteti i ndritur" ose "qyteti rrezuesrrezatues"), e që shkurt njihet si ''MedīnahMedīna'' që dondothotthotë "qytet". Medina gjendet varri i të Dërguarit të [[Zoti]]ti, [[Muhammedi]]t ''(paqapaqja qoftqoftë mbi të)'' kështu që rradhitetradhitet si qyteti i dytë më i shenjtë IslampasaIslam pas [[Mekka|Mekës]] (Mekkah).
 
== Medina simbol Islam ==
 
==== Fiset Jude ====
Oaza JadhribJethrib për herë të parë u banua nga fiset Jude [[Beni Qaynuqa]], [[Beni Qurayza]] dhe [[Beni Nadir]] <ref name="jewishencyclopedia 1">[[Jewish Encyclopedia]] [http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=326&letter=M]</ref>.
[[Ibn Khordadbeh]] më vonë ka deklaruar se gjatë dominimit [[Persia]]n në [[Hixhaz]], fisi Beni Qurayza ka shërbyer si taksa mbledhës për [[shehu]]n.<ref>Peters 193</ref>
 
==== Beni Aws dhe Beni Hazraj ====
 
=== Arritja e MuammeditMuhammedit(paqja qoftë mbi të) ===
Në vitin 622, [[Muhammedi]] [[Migrimi në Medinë|e la Mekkën]] dhe arriti në Jethrib duke ndryshuar tërësisht jetën sociale dhe politike në këtë vend. Pas arritjes së Muhammedit ''(paqja qoftë mbi të)'' qyteti gradualisht filloi të njihej si Medina.
 
Sipas [[Ibën Is'haku]]t, myslimanët dhe judët e vendit nënshkruan një marrëveshje të njohur si [[KushtetuaKushtetuta e Medines]] e cila i detyronte fiset myslimane dhe jude të bashkëpunonin mes tyre. Natyra e këtij dokumenti sipas shkrimit të Ibën Is'hakut, përcjellur nga [[Ibën Hishami]] është subjekt i mosmarrëveshjes mes historianëve modernë, ku shumica janë të mendimit se kjo marrëveshje është përmbledhje marrëveshjesh, më shumë gojore se sa të shkruara, të kohërave të ndryshme, dhe nuk është e qartë se kur janë bërë dhe me kë.<ref>Firestone 118. For opinions disputing the early date of the Constitution of Medina, see e.g., Peters 119; "Muhammad", "Encyclopaedia of Islam"; "Kurayza, Banu", "Encyclopaedia of Islam". - {{en}}</ref>
 
==== Konflikti i mekasve dhe judëve ====
Anonymous user