Dallime mes rishikimeve të "Evropa"

1.396 bytes removed ,  10 vjet më parë
v (roboti shtoj: gag:Evropa, pfl:Europa)
 
Bimësia e [[Evropë]]s është ngusht e lidhur me klimën, relievin dhe tokat.
[[Skeda:Europe religion map fr.png|thumb|300px|ReligionFeja Evropanë Evropë]]
[[Skeda:Simplified Languages of Europe map.svg|thumb|250px|right|LinguistikGjuhët Evropanë Evropë]]
[[Skeda:Grossgliederung Europas.png|thumb|300px|Regione Evropa]]
[[Skeda:First.Crusade.Map.jpg|thumb|Evropa [[1000]].]]
 
* '''Zona e bimësisë së [[tundra]]ve'''tundrës përfshinë zonat polare dhe shtrihet në viset veriore të [[Finlandë]]sFinlandës dhe [[Rusi]]sëRusisë. Kjo zonë përfshinë rreth 350 km2. Gjatë pjesës më të madhe të vitit, tokat janë të ngrira, janë shterpë dhe pa materjelëndë ushqyese. Prej bimëve rriten myshqet, likenet dhe drunj të shkurtër të mështeknës e të dëllinjës. Gjat verës së shkurtër – tre muaj, kur temperastuiratemperatura arrinëarrin 10 gradë C° ato zhvillohen, lulojnëlulëzojnë dhe japin fryte, kurse shpezëtshpendët dhe kafshët e zonës pyjore vendosen këtu, për të gjetur ushqim.
 
* Në jug të [[Tundra|tundrës]] shtrihet''' zona e''' [[tajga|'''tajgës''']] e cila e zënë pjesën e madhe të [[Suedi]]së, të [[Finlandë]]s dhe të [[Rusi]]së mes gjerësive gjografike 55 – 79°. Shtrihet zona e tajgës e cila e zënëpërfaqëson pjesën e madhe të Suedisë, të Finlandës dhe të Rusisë mes gjerësive gjografike 55 – 79 shkallë. Mbizotrojnë tokat e murme, me pak minerale, diqka më shumë humus°. Zona shtrihet në rreth 2 milion km2 dhe rreth 2/3 e saj janë të mbuluara me pyje gjethëmbajtëse: pishat, bredhi, mështekna etj. Prej faunës dallojmë lepurin e bardhë , lemingun, derrin e egër, ujkun, ariun e murëmmurrmë, dhelpërendhelprën, sqarthin etj.
 
* '''Zona e pyjeve të përziera''' shtrihet nën zonën e tajgave.. Në këtë zonë përzihen drunjët gjethëmbajtës dhe gjethërënës, përvëç pisha e breut, ahu, bungu frashëri , bliri ëtj. Kjo zonë shtrihet në: Britaninë e Madhe, Francë, Gjermani, Suedinë Jugore, Poloni, Rusi Qendrore, Alpe, Karpate etj. Kjo zonë shtrihet në gjerësitë gjeografike 45-55°. . në këtë zonë pyjet janë prerë shumë dhe ato zën tash sipërfaqe të vogël mes 5 dhe 10%. Ndër tipat e tokave hasen tokat e murme me 5-6% humus. Prej kafshëve rriten ariu i murëmëmurrmë, kaprolli evropian, ujku, dhelpra, lepuri i murmëmurrmë dhe i bardhë.
 
* '''Zona stepopyjore dhee stepore'''stepës ka shtrirje më të madhe në Evropën Lindore, sidomos në Ukrainë dhe pjesën jugore të Rusisë. Në jug shtrihet edhe në UltësirënePanonisë, të VllahisëUltësirën e deri në RrafshinPanonisë e Kosovës. Dominojnë formacionit e baritulët, ndësa prej tokash ka më shumë çernozjomi, smonica, toka kafe etj. Të cilat janë të thella, kanë më shumë hums dhe janë të përshtatshme për drithëra e bimë industrialeVllahisë.
 
* '''Zona mesdhetare''' dallon dukshëmdallohet nga zonat tjera ngaprej se këtu dominon klimaklimës mesdhetare me verëra të nxehta e pa reshjethata dhe dimratëdimra të butë dhe me reshjelagësht. Këtu gjenden formacionet bimorebimë me gjelbrim të përhershëm, gjethe të trasha në formë kaqubash, i quajtur formacioni iI makjeve. PyjetKëtu egjenden dikurshmekafshë janë prerë, tash kan mbeturbimë kaçuba me pak pyje. Në përbërjen e tokave më shmë janë të paranishme tokat ngjyrë kafe, të murme, të kuqe dhe toka aluviale përgjat luginave të lumenjëve. Prej faunës ka hardhuca,si gjarpërinj, bredhkalepuj, skofterë, flaminga etj. Flora dhe fauna e Evropës ka pasur mjaft ndryshime nën ndikimin e njeriut dhe civilizimit të gjatë, sidomos në zonën e mesdheut, evropës së Mesme dhe Perëndimore.
 
== Politika Gjeografike ==
53

edits