Dallime mes rishikimeve të "Evropa"

8.426 bytes removed ,  11 vjet më parë
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Sipas përfundimeve të ndryshme, këto territore mund të jenë subjekt i ndarjes së ndryshme gjeopolitike të Europës. Tabela më poshtë tregon skemën e përdorur nga Kombet e Bashkuara,<ref>[http://millenniumindicators.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm#europe United Nations Statistics Division - Countries of Europe]</ref> përballë grupimeve rajonale të publikuara nga [[CIA factbook]].
 
27 anëtarët e Bashkimit Europian janë të integruar politikisht dhe ekonomikisht, vet BE përbën një pjesë të gjeografisë politike të Europës.
 
{| border="1" cellpadding="4" cellspacing="0" class="references-small sortable" style="border:1px solid #aaa; border-collapse:collapse"
|- bgcolor="#ECECEC"
! Emri i [[subregjion|regjionit]] dhe<br />territori, me [[flamur]]
! [[Lista e shteteve sipas Sipërfaqes|Sipërfaqja]]<br />(km²)
! [[Lista e shteteve sipas Popullsisë|Popullsia]]<br />(1 July 2002 est.)
! [[Lista e shteteve sipas Dendësisë së Popullsisë|Dendësia]]<br />(per km²)
! [[Kryeqyteti]]
|-
| [[Åland]] ([[Finlandë]])
| align="right" | 1,552
| align="right" | 26,008
| align="right" | 16.8
| [[Mariehamn]]
|-
| {{flagicon|Andorra}} [[Andorra]]
| align="right" | 468
| align="right" | 68,403
| align="right" | 146.2
| [[Andorra la Vella]]
|-|
|{{flagicon|Austria}} [[Austria]]
| align="right" | 83,858
| align="right" | 8,169,929
| align="right" | 97.4
| [[Vjena]]
|-|
|{{flagicon|Armenia}} [[Armenia]]
| align="right" | 29,800
| align="right" | 3,229,900
| align="right" | 101
| [[Yerevan]]
|-
|{{flagicon|Azerbaijan}} [[Azerbaixhani]]
| align="right" | 86,600
| align="right" | 8,621,000
| align="right" | 97
| [[Baku]]
|-
| {{flagicon|Belarus}} [[Bellorusia]]
| align="right" | 207,600
| align="right" | 10,335,382
| align="right" | 49.8
| [[Minsk]]
|-
| {{flagicon|Belgium}} [[Belgjika]]
| align="right" | 30,510
| align="right" | 10,274,595
| align="right" | 336.8
| [[Bruksel]]
|-
| {{flagicon|Bosnia and Herzegovina}} [[Bosnja dhe Hercegovina]]
| align="right" | 51,129
| align="right" | 4,448,500
| align="right" | 77.5
| [[Sarajeva]]
|-
| {{flagicon|the United Kingdom}} [[Britania e Madhe]]
| align="right" | 244,820
| align="right" | 61,100,835
| align="right" | 244.2
| [[Londra]]
|-
| {{flagicon|Bulgaria}} [[Bullgaria]]
| align="right" | 110,910
| align="right" | 7,621,337
| align="right" | 68.7
| [[Sofja]]
|-
| {{flagicon|Croatia}} [[Kroacia]]
| align="right" | 56,542
| align="right" | 4,437,460
| align="right" | 77.7
| [[Zagrebi]]
|-
| {{flagicon|Cyprus}} [[Qipro]]
| align="right" | 9,251
| align="right" | 788,457
| align="right" | 85
| [[Nikozia]]
|-
| {{flagicon|the Czech Republic}} [[Republika Çeke]]
| align="right" | 78,866
| align="right" | 10,256,760
| align="right" | 130.1
| [[Praga]]
|-
| {{flagicon|Denmark}} [[Danimarka]]
| align="right" | 43,094
| align="right" | 5,368,854
| align="right" | 124.6
| [[Kopenhaga]]
|-
| {{flagicon|Estonia}} [[Estonia]]
| align="right" | 45,226
| align="right" | 1,415,681
| align="right" | 31.3
| [[Talini]]
|-
| {{flagicon|the Faroe Islands}} [[Ishujt Faroe]] ([[Danimarkë]])
| align="right" | 1,399
| align="right" | 46,011
| align="right" | 32.9
| [[Tórshavn]]
|-
| {{flagicon|Finland}} [[Finlanda]]
| align="right" | 336,593
| align="right" | 5,157,537
| align="right" | 15.3
| [[Helsinki]]
|-
| {{flagicon|France}} [[Franca]]
| align="right" | 547,030
| align="right" | 59,765,983
| align="right" | 109.3
| [[Parisi]]
|-
| {{flagicon|Georgia}} [[Gjeorgjia]]
| align="right" | 69,700
| align="right" | 4,661,473
| align="right" | 64
| [[Tbilisi]]
|-
| {{flagicon|Germany}} [[Gjermania]]
| align="right" | 357,021
| align="right" | 83,251,851
| align="right" | 233.2
| [[Berlini]]
|-
| {{flagicon|Gibraltar}} [[Gjibraltari]] ([[Britania e Madhe|BM]])
| align="right" | 5.9
| align="right" | 27,714
| align="right" | 4,697.3
| [[Gibraltar]]
|-
| {{flagicon|Greece}} [[Greqia]]
| align="right" | 131,940
| align="right" | 10,645,343
| align="right" | 80.7
| [[Athina]]
|-
| {{flagicon|Guernsey}} [[Guernsey]]
| align="right" | 78
| align="right" | 64,587
| align="right" | 828.0
| [[St. Peter Port]]
|-
| {{flagicon|the Netherlands}} [[Holanda]]
| align="right" | 41,526
| align="right" | 16,318,199
| align="right" | 393.0
| [[Amsterdam]]
|-
| {{flagicon|Hungary}} [[Hungaria]]
| align="right" | 93,030
| align="right" | 10,075,034
| align="right" | 108.3
| [[Budapesti]]
|-
| {{flagicon|Iceland}} [[Islanda]]
| align="right" | 103,000
| align="right" | 307,261
| align="right" | 2.7
| [[Rejkjavik]]
|-
| {{flagicon|Ireland}} [[Republika e Irlandës|Irlanda]]
| align="right" | 70,280
| align="right" | 4,234,925
| align="right" | 60.3
| [[Dablin]]
|-|-
| {{flagicon|the Isle of Man}} [[Ishulli i Njeriut]]
| align="right" | 572
| align="right" | 73,873
| align="right" | 129.1
| [[Douglas, Isle of Man|Douglas]]
|-
| {{flagicon|Italy}} [[Italia]]
| align="right" | 301,230
| align="right" | 58,751,711
| align="right" | 191.6
| [[Roma]]
|-
| {{flagicon|Jersey}} [[Jersey]]
| align="right" | 116
| align="right" | 89,775
| align="right" | 773.9
| [[Saint Helier]]
|-
| {{flagicon|Kazakhstan}} [[Kazakhstan]]
| align="right" | 2,724,900
| align="right" | 15,217,711
| align="right" | 5.6
| [[Astana]]
|-
| {{flagicon|Kosovo}} [[Kosova]]
| align="right" | 10,887
| align="right" | 2,126,708
| align="right" | 220
| [[Prishtina]]
|-
| {{flagicon|Latvia}} [[Letonia]]
| align="right" | 64,589
| align="right" | 2,366,515
| align="right" | 36.6
| [[Riga]]
|-
| {{flagicon|Liechtenstein}} [[Lihtenshtajni]]
| align="right" | 160
| align="right" | 32,842
| align="right" | 205.3
| [[Vaduz]]
|-
| {{flagicon|Lithuania}} [[Lituania]]
| align="right" | 65,200
| align="right" | 3,601,138
| align="right" | 55.2
| [[Vilnius]]
|-
| {{flagicon|Luxembourg}} [[Luksemburgu]]
| align="right" | 2,586
| align="right" | 448,569
| align="right" | 173.5
| [[Luxembourg (qytet)|Luxembourg]]
|-
| {{flagicon|Montenegro}} [[Mali i zi]]
| align="right" | 13,812
| align="right" | 616,258
| align="right" | 44.6
| [[Podgorica]]
|-
| {{flagicon|Macedonia}} [[Republika e Maqedonisë|Maqedonia]]
| align="right" | 25,333
| align="right" | 2,054,800
| align="right" | 81.1
| [[Shkupi]]
|-
| {{flagicon|Malta}} [[Malta]]
| align="right" | 316
| align="right" | 397,499
| align="right" | 1,257.9
| [[Valleta]]
|-
| {{flagicon|Moldova}} [[Moldova]]
| align="right" | 33,843
| align="right" | 4,434,547
| align="right" | 131.0
| [[Kisinau]]
|-
| {{flagicon|Monaco}} [[Monako]]
| align="right" | 1.95
| align="right" | 31,987
| align="right" | 16,403.6
| [[Monako]]
|-
|{{flagicon|Norway}} [[Norvegjia]]
| align="right" | 324,220
| align="right" | 4,525,116
| align="right" | 14.0
| [[Oslo]]
|-
| {{flagicon|Poland}} [[Polonia]]
| align="right" | 312,685
| align="right" | 38,625,478
| align="right" | 123.5
| [[Varshava]]
|-
| {{flagicon|Portugal}} [[Portugalia]]
| align="right" | 91,568
| align="right" | 10,409,995
| align="right" | 110.1
| [[Lisbona]]
|-
| {{flagicon|Romania}} [[Rumania]]
| align="right" | 238,391
| align="right" | 21,698,181
| align="right" | 91.0
| [[Bukureshti]]
|-
| {{flagicon|Russia}} [[Russia]]
| align="right" | 17,075,400
| align="right" | 142,200,000
| align="right" | 26.8
| [[Moska]]
|-
| {{flagicon|San Marino}} [[San Marino]]
| align="right" | 61
| align="right" | 27,730
| align="right" | 454.6
| [[San Marino, San Marino|San Marino]]
|-
| {{flagicon|Serbia}} [[Serbia]]
| align="right" | 77,474
| align="right" | 7,537,034
| align="right" | 109.4
| [[Beogradi]]
|-
| {{flagicon|Slovakia}} [[Sllovakia]]
| align="right" | 48,845
| align="right" | 5,422,366
| align="right" | 111.0
| [[Bratislava]]
|-
| {{flagicon|Slovenia}} [[Sllovenia]]
| align="right" | 20,273
| align="right" | 1,932,917
| align="right" | 95.3
| [[Lublana]]
|-
| {{flagicon|Spain}} [[Spanja]]
| align="right" | 504,851
| align="right" | 45,061,274
| align="right" | 89.3
| [[Madrid]]
|-
| {{flagicon|Norway}} [[Svalbard dhe Jan Mayen|Svalbard dhe Jan<br />Mayen]] ([[Norvegji]])
| align="right" | 62,049
| align="right" | 2,868
| align="right" | 0.046
| [[Longyearbyen]]
|-
| {{flagicon|Sweden}} [[Suedia]]
| align="right" | 449,964
| align="right" | 9,090,113
| align="right" | 19.7
| [[Stokholmi]]
|-
| {{flagicon|Albania}} [[Shqipëria]]
| align="right" | 28,748
| align="right" | 3,600,523
| align="right" | 125.2
| [[Tirana]]
|-|
| {{flagicon|Turkey}} [[Turqia]]
| align="right" | 783,562
| align="right" | 70,586,256
| align="right" | 93
| [[Ankara]]
|-
| {{flagicon|Ukraine}} [[Ukraina]]
| align="right" | 603,700
| align="right" | 48,396,470
| align="right" | 80.2
| [[Kiev]]
|-
| {{flagicon|the Vatican City}} [[Vatikani]]
| align="right" | 0.44
| align="right" | 900
| align="right" | 2,045.5
| [[Vatikan]]
|-
| {{flagicon|Switzerland}} [[Zvicra]]
| align="right" | 41,290
| align="right" | 7,507,000
| align="right" | 176.8
| [[Berna]]
|-
|- style=" font-weight:bold; "
| Total
| align="right" | 10,180,000
| align="right" | 731,000,000
| align="right" | 70
|-
|-algin="right" |20.100.000
 
== Demografia ==
53

edits