Dallime mes rishikimeve të "Kënga"

55 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (r2.6.5) (roboti shtoj: te:పాట)
No edit summary
Kenga'''Kënga''' eshteështë gjinia me e thjeshte e muzikesmuzikës vokale. Kenga Kënga bashkon poezinepoezinë me muzikenmuzikën ne njenjë te vetme. Percaktimi Përcaktimi gjini vokale tregon se ne kenge këngë, vendi kryesor i takon zeritzërit te njeriut. Ai shqipton fjeletfjalët dhe kendonkëndon melodinemelodinë duke i bere fjaletfjalët me shpreheseshprehëse. Kenga Kënga mund te jetejetë vokale ose solo.
Kënga është recitimi i një [[vjersha|vjershe]] të shkruar, të dëgjuar apo krijuar nën përcjelljen e instrumenteve muzikore. Zakonisht kënga është një lloj kallëzimi fonikë i një ngjarje të vërtet apo të imagjinuar dhe të stolisur me fjalë zakonisht të bukura e të rrjedhëshme njëra pas tjetres. Si do që të jetë si çdo gjë edhe kënga si e till ka rrugën e zhvillimit të saj që nga "recitimi" i thjeshtë deri tek kënga e instrumentalizuar.
 
Kënga është recitimi i një [[vjersha|vjershe]] të shkruar, të dëgjuar apo krijuar nën përcjelljen e instrumenteve muzikore. Zakonisht kënga është një lloj kallëzimi fonikë i një ngjarje të vërtet apo të imagjinuar dhe të stolisur me fjalë zakonisht të bukura e të rrjedhëshmerrjedhshme njëra pas tjetrestjetrës. Si do që të jetë si çdo gjë edhe kënga si e tilltillë ka rrugën e zhvillimit të saj që nga "recitimi" i thjeshtë deri tek kënga e instrumentalizuar.
Vlera e këngës edhe pse nuk është e saktë është sepse nëpër mjet saj popujt e vjeter i kanë mbajtur kujtesen e përbashkët të një shoqërie. Kjo rëndësi e këngës natyrisht që ka filluar të bie me arsimimin e shoqërive dhe ka marrë gjithjë e më tepër anën argëtuese. Dukuria e përshkrimit të ngjarjeve nëpërmjet këngëve ende është e pranishme tek popujt pa të drejtë arsimimi sipas vullnetit të tyre.
 
Vlera e këngës edhe pse nuk është e saktë është sepse nëpër mjet saj popujt e vjetervjetër i kanë mbajtur kujtesenkujtesën e përbashkët të një shoqërie. Kjo rëndësi e këngës natyrisht që ka filluar të bie me arsimimin e shoqërive dhe ka marrë gjithjëgjithnjë e më tepër anën argëtuese. Dukuria e përshkrimit të ngjarjeve nëpërmjet këngëve ende është e pranishme tek popujt pa të drejtë arsimimi sipas vullnetit të tyre.
Shoqërit e kulturuara, të kulturuara në aspektin e artit dhe jo të zhvilluara ekonomikisht, e kultivojnë edhe më tej traditen e të parëve në moton "çka thotë zemra nuk mund të shprehet me letër".
 
ShoqëritShoqëritë e kulturuara, të kulturuara në aspektin e artit dhe jo të zhvilluara ekonomikisht, e kultivojnë edhe më tej traditentraditën e të parëve në moton "çka thotë zemra nuk mund të shprehet me letër".
Llojet e krijimit të këngëve janë të nduar-durshme, nga shoqëria në shoqëri e nga populli në popull. Zakonisht në vendet e zhvilluar ekonomike krijimi i këngëve bëhet me qëllime koerciale ndërsa në vendet me tradita kulturone si p.sh. në balkan (rajoni i Rumelisë, polifornia e jugu shqiptar etj) krijuesit janë më tepër të orjetuar në drejtim të krijtaris ndërsa ana komerciale logaritet vetëm si finacim për krijimtari të mëtejshme por jo edhe si fitimprures.
 
Llojet e krijimit të këngëve janë të nduar-durshme, nga shoqëria në shoqëri e nga populli në popull. Zakonisht në vendet e zhvilluar ekonomike krijimi i këngëve bëhet me qëllime koercialekomerciale ndërsa në vendet me tradita kulturonekulturore si p. sh. në balkanBallkan (rajoni i Rumelisë, poliforniapolifonia e jugu shqiptar etj) krijuesit janë më tepër të orjetuar në drejtim të krijtaris ndërsa ana komerciale logaritetllogaritet vetëm si finacimfinancim për krijimtari të mëtejshme por jo edhe si fitimpruresfitimprurës.
Si do që të jetë në trojet shqiptare në vitet 2000 edhe pse e "kercenuar" nga krijuesit dhe kopjuesit e këngëve komerciale, kultivimi i këngës artistike është në një lloj barazpeshe me këngën komerciale.
 
Si do që të jetë në trojet shqiptare në vitet 2000 edhe pse e "kercenuarkërcënuar" nga krijuesit dhe kopjuesit e këngëve komerciale, kultivimi i këngës artistike është në një lloj barazpeshebaraspeshe me këngën komerciale.
 
* [[Gazeli]] - lloj këndimi