Ndryshimi mes inspektimeve të "Rrethi i Librazhdit"

ska përmbledhje të redaktimeve
v ([r2.5.2] roboti shtoj: eo:Distrikto Librazhd)
{{ShabllonQytetetesh|
|EMRI =Librazhdi
|FIGURA =Pa disponueshemdisponueshëm per momentin
|SIPERFAQJA =1.102 km²
|BANORE =82.000 (2004)
'''Rrethi i Librazhdit''' është njëri nga 36-të rrethet e [[Shqipëri]]së. Rrethi i Librazhdit ka 84.000 banorë (sipas [[2004]]), një sipërfaqe prej 1.102 km<sup>2</sup> dhe kryeqendër [[Librazhdi]]n.
 
Kufizohet ne veri me rrethet Bulqize[[Rrethi perendimi ngaBulqizës|Bulqizë]] rrethidhe I[[Rrethi i Tiranës|Tiranë]] në perëndim me [[Rrethi i Elbasanit;|Rrethin nee Elbasanit]], në jug ngame rrethi[[Rrethi Ii Gramshit;|Rrethin nee Gramshit]], në juglindje ngame rrethi[[Rrethi Ii Pogradecit|Rrethin e Pgradecit]] dhe ne lindje ngame shtetin e [[Maqedonia|Maqedonisë]]. Librazhdi ka njenjë gjatesigjatësi kufitare prej 42km dhe ka teresishttërësisht njenjë reliev kodrinoro-malor. Relievin e benbëjnë me te larmishemlarmishëm fushgropat si ajo e DomosdovesDomosdovës ne PerrenjasPërrenjas dhe ajo e StudnesStudnës me ateatë te Letmit. LartesiaLartësia maksimale mbi nivelin e detit është 2253 m ne majenmajën e Kuqe te malit Shebenik.
 
== Klima ==
1857 lloje bimesh spontane,enezore,te cilat peraqesojne 58 % te flora e Shqiptare ose 16 % te flores se Evropes e renditin Librazhdin ne nje nder rrethet me te pasura te vendit me bime te lljeve te ndryshme. gjenden te gjitha katet bimore dhe mbulesa bimore ze rreth 72 % te territorit te Rrethit te Librazhdit.
 
== AdministrimiNdarja administrative ==
 
Rrethi I Librazhdit është krijuar si njesinjësi administrative ne vitin 1958. Sot benbën pjesepjesë ne prefekturenQarkun e Elbasanit. Qendra administrative është qyteti Ii Librazhdit. Rrethi Ii Librazhdit perbehetpërbëhet nga 2 bashki dhe 9 komuna te cilat u krijuan pas riorganizimit te pushtetit locallokal ne vitin 1992. Bashkitë dhe komunat e Rrethit të Lbrazhdit janë:
*[[Bashkia Librazhd]]
Popullsia : Popullsia e Librazhdit pergjithsisht paraqiitet autoktone. Me 1 janar 1998 ajo arriti ne 82.411 banore edhe rreth 18.203 familje. Ne qytetet Librazhd e Perrenjas banojne rreth 27.963 banore ose 29.7 % e popullsise kurse pjesa tjeter banon ne fshat. Librazhdi ka nje moshe mesatare te popullsise e cila është 48 vjec.
*[[Bashkia Përrenjas]]
*[[Komuna Hotolisht]]
*[[Komuna Lunk]]
*[[Komuna Orenjë]]
*[[Komuna Polis]]
*[[Komuna Qendër | Komuna Qendër (Librazhd)]]
*[[Komuna Qukës]]
*[[Komuna Rajcë]]
*[[Komuna Steblevë]]
*[[Komuna Stravaj]]
 
Popullsia : Popullsia e Librazhdit pergjithsishtpërgjithsisht paraqiitetparaqitet autoktone. Me 1 janar 1998 ajo arriti ne 82.411 banorebanorë edhe rreth 18.203 familje. Ne qytetet Librazhd e PerrenjasPërrenjas banojnebanojnë rreth 27.963 banorebanorë ose 29.7 % e popullsisepopullsisë kurse pjesa tjetertjetër banon ne fshat. Librazhdi ka njenjë moshemoshë mesatare te popullsisepopullsisë e cila është 48 vjecvjeç.
 
 
== Arsimi ==
 
Shkolla e pareparë u hap ne Berzështë ne vitin 1895 dhe konvikti Ii pareparë u hap po ne Berzështë ne vitin 1929. Sistemi arsimor sot është shtrireshtrirë ne te gjithegjithë rrethin. FunksionojneFunksionojnë 93 kopshte për femijetfemijët parashkolloreparashkollorë, 53 shkolla fillore, 62 shkolla 8-vjecare, dhe 10 shkolla te mesme ku mesojnemësojne rreth 17.200 nxenesnxënës dedhe japin mesimmësim rreth 1.142 mesuesmësues.
 
== Sporti ==
 
Futbolli është sporti me i perhapurpërhapur ne rrethin e Librazhdi. Qyteti i Librazhdit ka disa ekipe futbolli me emrin SOPOTI. Po keshtukështu edhe qyteti i PerrenjsitPërrenjasit ka nje ekip futblli me emrin DOMOSDOVA. Po ketokëto emra kanekanë edhe klubet e tyre.
 
== Ekonomia ==
 
Rrethi i Librazhdit ka pasuri te shumta minerale dhe ne bazebazë te tyre u ngritenngritën gjategjatë sistemit socialistkomunist miniera për perpuniminpërpunimin e tyre si ajo e hekur-nikelit ne [[PerrenjasiPërrenjas|Përrenjasi]]. Sot ekonomia e rrethit është e bazuar me shumeshumë ne sektorin e sherbimeveshërbimeve, blegtori, bujqesibujqësi dhe ne shfryteziminshfrytëzimin e pyjeve.
 
Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë :