Dallime mes rishikimeve të "Therepeli"

10 bytes removed ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
No edit summary
| emri='''{{PAGENAME}}'''
| banor=
| qarku= [[Qarku i Beratit]]
| rrethi= [[Rrethi i Skraparit]]
| bashkia= [[Bashkia Poliçan]]
| komuna= [[Komuna Vendreshë]]
| posta=
| telefoni=
| lartësia= 300-600m600 m mbi nivelin e detit
| latitude=
| longitude=
 
'''{{PAGENAME}}''' është një fshat në [[Shqipëri]]...
 
 
 
 
== Historia ==
Nga'''Therepeli''' pikpamjanga pikëpamja toponimike është një nga fshatrat e pakët që emërtimi nuk lidhet me emërtime sllave.
 
 
Nga pikpamja toponimike është një nga fshatrat e pakët që emërtimi nuk lidhet me emërtime sllave.
 
Shpjegimi shkencor për prejardhjen e emrit Therepel vjen nga profesor Eqerem Çabej, i cili e shpjegon këtë emër me librin e tij madhor “Etimologjia e gjuhës Shqipe” , me një lloj bime mjekësore the’repel , por në gjuhën e folur karakteristike për Skraparin, theksi bie te zanorja e parafundit.
 
== Gjeografia ==
'''Therepeli''' është një nga 103 fshatrat e rrethit të Skraparit. Lokacioni i tij është me koordinatat gjeografike, ne paralelin 40028’ gjerësi gjeografike veriore dhe meridianin 20004’ gjatësi gjeografike lindore dhe shtrihet në Rajonin Jugor të Shqipërisë në krahun e majtë të rrjedhës së sipërme të lumit Osum.
 
 
Therepeli është një nga 103 fshatrat e rrethit të Skraparit. Lokacioni i tij është me koordinatat gjeografike, ne paralelin 40028’ gjerësi gjeografike veriore dhe meridianin 20004’ gjatësi gjeografike lindore dhe shtrihet në Rajonin Jugor të Shqipërisë në krahun e majtë të rrjedhës së sipërme të lumit Osum.
 
Kufizohet me fshatin Valë në Veri-Perëndim, në Veri ndahet me anë të lumit Osum me fshatin Kakrukë , në Perëndim me fshatin Vokopolë të rrethit Berat, në Jug-Perëndim me fshatin Lavdar, në Jug me fshatin Vëndreshë e Madhe dhe në Jug-Lindje me fshatin Buzuq. Pozita gjeografike e favorshme e fshatit Therepel, jep mundësi për zhvillimin e turizmit të gjelbërt.
Është një vend i ekspozuar nga rrezet e diellit për shkak të vendodhjes dhe i favorshëm.
 
=== Relievi ===
 
== Relievi ==
 
 
Në përgjithësi relievi i Therepelit është kodrinor me lartësi mesatare 300 m mbi nivelin e detit, por pavarësisht këtij relievi kodrinor dallojmë dhe fusha të tilla si: Fusha e Çaçit, Luadhet, etj. Pika më e lartë e fshatit është bregu i Sinores që arrin lartësinë 650 m mbi nivelin e detit. Këtu merr fillesat dhe vargu Therepel-Tenda e Qypit –Sevran që arrin lartësinë më të madhe 1250 m.
Formacionet gjeologjike janë terigjene të buta që ka krijuar kushte optimale për formimin e tokave të kafejta , shumë pjellore. Këtu ndikon edhe fakti që nga pikpamja floristike shtrihet brezi i shkurreve dhe i dushqeve
 
=== Bimësia ===
 
== Bimësia ==
 
 
Bimësia është shumë e larmishme për shkak të tokave të pasura dhe mikroklimës së favorshme e si rezultat i vendodhjes dhe shtrirjes së fshatit në një gjatësi të madhe në luginën e Osumit, që arrin në disa kilometra.
Bimët barishtore janë shumë të larmishme si rezultat i mikroklimave dhe tokës së pasur dhe të përhapura në lëndina e livadhe.
 
=== Bota shtazore ===
 
Bimësia shumë e pasur, ka ndikuar dhe në botën shtazore që duket e shumëllojshme në këtë zonë. Ndonëse mjediset ku jetojnë kafshët e egra janë të dëmtuara por që po rigjenerohen sidomos vitet e fundit, përsëri kjo zonë ka shumë lloje të kafshëve të egra të cilat sa vinë e shtohen. Si kafshë të egra të përhapura në këtë zonë mund të përmendim: lepurin e egër, dhelpëra, kaprodhi, derri i egër, kunadhja, nuslalja, ketrri, vjedulla, iriqi, qelbësi, shpendët e egër e grabitqarë të ditës (shqiponja, skifteri) si dhe grabitqarët e natës (bufi, kukuvajka, hutini), zvarranikë të llojeve të ndryshme.
 
=== Hidrografia ===
 
Hidrografia e Therepelit është e pasur me ujra të pastra nëntokësore si dhe lumi Osum me skaj qe fillon nga Veri-Lindja deri në Jug-Lindje dhe liqeni artificial i cili ndodhet në krye të tokave bujqësore.
 
=== Klima ===
 
Si gjithë klima e Shqipërisë në përgjithësi dhe Therepeli ka klimë mesdhetare-kodrinore me dimër të butë e të lagësht dhe verë të nxehte dhe e thatë.70% e reshjeve bien në periudhën Nëntor-Prill.
 
=== Bujqësia ===
 
Në fshatin e Therepelit, ashtu si dhe gjithë rrethi i Skraparit, blegtoria dhe bujqësia kanë qënë në të kaluarën, (madje edhe sot ruajnë përparësinë) si degët e para të përmbajtjes ekonomike, ndonëse trashëgojnë një prapambetje mjaft të madhe. Për të gjithë banorët e krahinës ishte dhe është ende e mjeruar gjendja ekonomike,duke shpjeguar kështu dukurinë e migrimit jashtë e brenda Shqipërisë. Ndonëse nuk egziston, prej më shumë se 50 vjetësh zija e bukës ka qënë jo e rrallë në këtë fshat. Kjo i detyronte dhe i detyron për të marë rrugën e kurbetit shumë djem e vajza që punojnë për një jetë më të mirë.
 
Por duhet theksuar se vitet e fundit ka filluar që të organizohet punohet më tepër në organizimin e punëve në bujqësi dhe fermerët të orientohen në drejtime të caktuara dhe kjo ka sjellë dhe një rritje të mirëqënies së tyre.
 
Të drejta të kufizuara për përdorim. Maj 2010 ©Astrit LIKA
 
== Demografia ==
 
== Lidhje të jashtme ==
 
 
{{AL-gjeo-cung}}
 
[[CategoryKategoria:Fshatra në Shqipëri]]