Dallime mes rishikimeve të "Bota shtazore në Kosovë"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{Portal|Gjeografia}}
'''Bota shtazore në Kosovë''' është më e pasur në zonën kodrinor-malore, ndërsa në zonën fushore është varfëruar mjaft. Në zonën fushore e kodrinore haset ''iriqi lindor'', ''miu fushor nëntoksor'', ''miu shtëpiak''. Në këtë zonë ku shtrihen pyjet (si Blinaja, Kleçka etj. ) jeton ''kaprolli'', ''derri i egë'', ''dreri'' dhe ''lepuri''. Prej shpezëve në zonën fushore-kodrinore hasen ''korbi'' i ''murmë'', ''laraska'', ''shtura'', h''arabeli fushor'', ''qukapiku'', p''ëllumbi'', turtulli, ''thëllënza e fushës, shkurta, fazani'' etj. Në zonën malore, ku shtrihen edhe pyjet jeton ''ariu i murëm, luqerbulli, dhia e egër, derri i egër, ujku, aqarthi i artë, sqarthi i bardhë, dhelpra, kaprolli, pulëegra e madhe dhe e vogël, pula e pyjeve, thëllënza, ketri etj.'' Ariu'' më tepër haste në zonën malore të Alpeve Shqiptare, Sharr, Moknë etj''. Për gjueti me rëndësi janë ''ariu, luqerbulli, dhia e egër, dreri i egër, kaprolli, dreri, pulegra e madhe, pula e pyjeve dhe thëllënza e maleve.''
 
'''Bota shtazore në Kosovë''' është më e pasur në zonën kodrinor - malore, ndërsa në zonën fushore është varfëruar mjaft. Në zonën fushore e kodrinore haset ''iriqi lindor'', ''miu fushor nëntoksornëntokësor'', ''miu shtëpiak''. Në këtë zonë ku shtrihen pyjet (si Blinaja, Kleçka etj. ) jeton ''kaprolli'', ''derri i egëegër'', ''dreri'' dhe ''lepuri''. Prej shpezëve në zonën fushore-kodrinore hasen ''korbi'' i ''murmë'', ''laraska'', ''shtura'', h''arabeliharabeli fushor'', ''qukapiku'', p''ëllumbipëllumbi'', ''turtulli'', ''thëllënza e fushës'', shkurta''shkurtëza'', ''fazani'', etj. Në zonën malore, ku shtrihen edhe pyjet jeton ''ariu i murëmmurrmë'', ''luqerbulli'', ''dhia e egër'', derri i egër, ujku, aqarthisqarthi i artë, sqarthi i bardhë, dhelpradhelora, kaprolli, pulëegra e madhe dhe e vogël, pula e pyjeve, thëllënza, ketri etjrtj.'' Ariu'' më tepër hastehaset në zonën malore të [[Bjeshkët e Nemuna|Alpeve Shqiptare]], në [[Sharr]], Moknë etj''. Për gjueti me rëndësi janë ''ariu, luqerbulli, dhia e egër, dreri i egër, kaprolli, dreri, pulegra e madhe, pula e pyjeve dhe thëllënza e maleve.''
 
Për gjueti me rëndësi janë ''ariu, luqerbulli, dhia e egër, dreri i egër, kaprolli, dreri, pulegra e madhe, pula e pyjeve dhe thëllënza e maleve.''
 
Në Kosovë bota shtazore është më e pasur në zonën kdrinor - malore, ndërsa në zonën fushore është varfëruar mjaft.
 
== shih edhe ==
* [[Biogjeografia]]
* [[Bota bimore në Kosovë]]
* [[Kosova]]
* [[Pedologjia]]
 
{{KO-gjeo-cung}}
 
[[Category: Gjeografia e Kosovës]]