Dallime mes rishikimeve të "Mistika"

8 bytes added ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
Kërkimi i kësaj vetëdije dhe bashkimi apo njësimi me të pakufishmen karakterizohet nga një vazhdimësi e '''shkëputjes përparuese''' qoftë nga njohuria shqisore ashtu edhe nga ajo [[Arsyeja|arsyetore]], gjer në humbjen e "UNI"-t dhe shkrirjen në të "GJITHË"-n.
 
Njerzit që e ushtrojnë këtë mësim quhen ''mistikë''. Mistikët mund të përjetojnë ''[[Vizioni|vizione]] ''( shikime, vegime ) dhe [[Ëndrra]], ose të dëgjojnë Perëndinë si një zë.
 
Fjala "misticizëm" përdoret shpesh për të përmendur besimet që janë jashte rrymës kryesore [[Feja|fetare]], por të lidhura me ose të bazuara në një [[Doktrina|doktrinë]] të një rryme kresore fetare. Për shembull, [[Kabalah]] është [[sekti]] mistik mbizotërues i [[Judaizmi]]t, [[Sufizmi]] sekti mistik i [[Islami]]t, [[Gnosticizmi]] lidhet përgjithsisht me sekte të ndryshme që u ngritën si tjetërsim me [[Krishterimi]]n.