Ndryshimi mes inspektimeve të "Guajana"

2 bytes removed ,  9 vjet më parë
Guajana ndodhet midis 2° dhe 8° gjerësi veriore edhe midis 57° dhe 61° gjatësi perëndimore. Pika më e ulët është Bregu Atlantikut edhe pika më e lartë është Mali i [[Roraima-Tepui]]t me 2.810 m lartësi. Lumi kryesor është [[Essequibo]] me 1.010 km që buron në jugun e vëndit dhe derdhet në Atlantik. Lumenjve të tjera janë: [[Courantyne]] me 724 km, [[Berbice]] me 595 km edhe [[Demerara]] me 346 km.
 
Parku kombëtar Potaro është i famshëm për ujëvaret e tij, ujëvarja më i madh është [[Kaieteur]]i me 225 m lartësi.
 
85 % e vendit janë vende pak banuar edhe pyll tropikal, i cili nuk përdoret fare për pylltari. Perëndimi dhe jugu e vendit formojnë vargjet malore, në të cilat burojnë lumenjtë kryesor. Në bregdet është një rrip bregdetar kënetar me molaçë.