Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjeografia e Guinejës Ekuatoriale"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
 
v
'''[[Gjeografia]] e [[Guineja Ekuatoriale|Guinejës Ekuatoriale]]'''
{{KUFGuineja Ekuatoriale}}
'''[[Guineja Ekuatoriale]]''' ndodhet në [[Afrika perëndimore|Afrikën perëndimore]] me dalje në [[oqeani Atlantik|oqeanin Atlantik]], në mes të Kamerunit e Gabonisë.
...
 
[[Sipërfaqja]] e përgjithshme e Guinesë Ekuatoriale është 28,051 km<sup>2<sup> (pakëz ma e vogël se [[Shqipëria]]) dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 2 00 '''V''', 10 00 '''L'''.
 
Guineja Ekuatoriale ka një vijë [[Bregdeti|bregdetare]] 296 km të gjatë dhe [[Kufiri tokësor|vijë kufitare]] 539 km që e ndanë atë nga : [[Kameruni]] 189 km dhe [[Gaboni]] 350 km
 
[[Klima]] në Guinen Ekuatoriale është ekuatoriale dhe gjatë tërë vitit mbanë nxehtësi me lagështi.
 
[[Relievi]] i Guinesë Ekuatoriale është kryesisht terren bregdetar i rrafshët që në brendi formon shkëmbinj ndërsa në ishuj është terren i krijuar nga vullkanet. Pika më e ultë e relievit 0m është përgjatë oqeanit Atlantik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 3,008 metrave në vendin e quajtur "Piko Bazile" ([[Gjuha angleze|ang.:]] ''Pico Basile'').
 
Si [[Pasurit natyrore|pasurit natyrore]] të Guinesë Ekuatoriale sipas [[CIA-Factboock]] llogariten të jenë : [[Nafta]], [[Vajguri]], [[Pylli|Pyjet (druri)]], rezerva të vogla të pa eksploruara të [[Ari|arit]] ''(Au)'', [[Mangani]] ''(Mn)'', [[Urani]] ''(U)'', [[Titani]] ''(Ti)'' dhe [[Hekuri]] ''(Fe)''. Si [[Toka e punueshme|tokë e punueshme]] llogaritet të jetë diku 4.63% e sipërfaqes së vendit.
 
{{gjeo-cung}}
{{Afrika-gjeo}}