Ndryshimi mes inspektimeve të "Biomimika"

265 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Biomimika ose Biomimetika është studimi i modeleve, sistemeve, proçeseve dhe elementëve të natyrës duke i imituar ose frymëzuar nga ato për të zgjidhur probleme njerëzore. Termi...)
 
Biomimika'''Biomimetika''' ose Biomimetika'''Biomimika''' është studimi i modeleve, sistemeve, proçeseve dhe elementëve të natyrës duke i imituar ose frymëzuar nga ato për të zgjidhur probleme njerëzore. Termi biomimikë dhe biomimetikë vjen nga fjala Greke ''bios'', që do të thotë jetë, dhe ''mimesis'', që do të thotë të imitosh. Sinonime të tjera të termit përfshijnë bionika (bionics), bio-frymëzimi (bio-inspiration) dhe biognoza (biognosis).
 
==Historia==
 
Njerëzit kane studjuar gjithmonë natyrën për të frymezuarfrymëzuar zgjidhje për problemet e tyre. Një nga shëmbujtshembujt më të hershëm të biomimikës ishte studimi i zogjve për të mundesuar fluturimin tek njerëzit. Edhe pse nuk mundi të krijojë një "makinë fluturuese" funksionale, Leonardo da Vinci (1452-1519) ishte një vëzhgues i vëmëndshëm i anatomisë dhe fluturimit të zogjve. Edhe vëllezërit ëright - të cilët arritën më në fund të krijonin aeroplanin e parë më 1903 - u frymëzuan nga vëzhgimi i pëllumbave.
Otto Schmitt, një shpikës dhe akademik Amerikan, krijoi termin biomimetikë pëe të përshkruar transferimin e ideve nga biologjia në teknologji. termi biomimikë u popullarizua nga shkencëtarja dhe autorja Janine Benyus në librin e saj të publikuar më 1997 - Biomimicry: Innovation inspired by Nature. ajo e përshkruan biomimikën si një shkencë e re që studjon sistemet natyrore dhe frymëzohet ose imiton dizajnin e tyre pëe te zgjidhur probleme teknologjike.
 
==ShëmbujShembuj==
 
ShëmbujtShembujt e mëposhtëm janë disa shëmbujshembuj biomimike të zgjedhur që kanë lidhje të drejtë-për-drejtë me arkitekturën, dizajnin, inxhinierinë e ndërtimin.
 
Kërkues të ndryshëm studjuan aftësinë e termiteve për të ruajtur virtualisht temperaturë dhe lagështi konstante në foletë e tyre në Afrikë edhe pse temperatura e jashtme varionte nga 1.5 °C to 40 °C. Kërkuesit fillimisht skanuan një fole termitesh dhe krijuan një imazh 3Dimensional të struktures së folesë. Më pas ato vunë re detaje të cilat mund të influenconin dizajnin e ndërtesave të njerëzve. Qëndra Eastgate - një qiellgërvishtës në Harare, Zimbabëe - i frymëzuar nga përfundimet e studimit arrin të rrijë e freskët pa ajër të kondicionuar dhe përdor vetem 10% të sasisë së energjisë të një ndërtese të ngjashme me të.
 
Modelimi i aftësisë për tu vendosur në hapësirë në erresirë të plotë me anë të zërit tek lakuriqët e natës krijoi Ultracane - një shkop për njerëzit me probleme në shikim.
 
[[bg:Биомиметика]]
[[en:Biomimicry]]
[[es:Biomimesis]]
[[it:Biomimetica]]
[[he:ביומימטיקה]]
[[ja:バイオミミクリー]]
[[pt:Biomimética]]
[[ru:Биомиметика]]
[[sl:Biomimetika]]
[[sv:Biomimetik]]
[[tr:Biyonik]]