Dallime mes rishikimeve të "Delfini"

148 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Delfini''' është gjitar ujor i konsideruar si kafsha e tretë më e mençur në botë. Delfini ushqehet kryesish me peshq, është mjaft paqësor dhe krijon miqësi me njerëzit.delfini Delfini është gjitar deti me trup deri ne 3.,7 metra, me ngjyrë hiri ne kurriz dhe me bark te bardhe, me lekurelëkure te lemuarlëmuar, me turi te zjaturzgjatur. Delfini jeton mbi 100 vjeç. Kjo kafshe pelqenpëlqen detet e ngrohta të klimesklimës mesdhetare.
Ato jetojn ne thellesi prej 2 deri 9 metra.Ekzistojne 34 lloje delfinesh.
delfinet gjithashtu jane mishngrenes,jetojne afer detit dhe shpesh te baskevepruar me njerezit.Delfinet jane lloje balenash.Si balena te tjera delfinet perdorin tinguj valleje dhe kercejne per te komunikuar dhe per te lundruar.Ata gjithashtu kane nje tingull te gjashte te ekolosalisazionit.
Imitojne tinguj midis tyre dhe imitimi i ben te kriojne jehnoa te reja nga objektet rreth tyre.Prej kohesh mendohet se delfinet bashk me pjesen tjeter te balenave jane parardhes te gjitareve tokesore,per shkak te se cileve jane zhdukur mishngrenesit(bishat)
Megjithaste balenat,duke perfshire edhe delfinet,jan te lidhura ngusht me hippot.
Eshte llogaritur se paraardhesit e delfineve u strehuan ne uje te ngjashem me balent(delfinet).
Delfinet e pare te njphur.gjinore,i perkasin familjes se Hadrodelfineve dhe Kentriodon,nga familja e kentriodoneve.
 
Ato jetojnjeton ne thellesithellësi prej 2 deri 9 metra.Ekzistojne Ekzistojnë 34 lloje delfineshdelfinësh.
 
delfinetDelfinët gjithashtu janejanë mishngrenesmishngrënës,jetojne aferjetojnë afër detit dhe shpesh te baskevepruar me njerezitnjerëzit.Delfinet jane Delfinët janë lloje balenash. Si balena te tjera delfinetdelfinët perdorinpërdorin tinguj valleje dhe kercejnekërcejnë perpër te komunikuar dhe perpër te lundruar. Ata gjithashtu kane njenjë tingull te gjashte te ekolosalisazionit.
Delfinet jane kafshe deti.ata jane te lidhur me balenat,jane rreth 40 lloje delfinesh ne 17 gjenerata.Per,asat e tyre variojne nga 1.2m deri ne 9.5 m,nga 40kg deri ne 10ton(orka ose balena vrasese).Ata gjenden ne boten e ujit me shume ne oqeane e ndarjeve kontinentale,jane mishngrenes,me shume ushqehen me peshq.Familja e delfineve eshte me e madhja e oqeanit dhe me e shoqerueshmja.Delfinet kane ekzistuar reth 10 milion vjet me pare,gjate miocenes.Delfinet jane kafshet me inteligjente dhe duken te shoqerueshme e lozonjare,qe I beri ata popullore ne kulturen njerezore.
Origjina e emrit
 
ImitojneImitojnë tinguj midis tyre dhe imitimi i benbën te kriojnekrijojnë jehnoajehona te reja nga objektet rreth tyre. Prej kohesh mendohet se delfinetdelfinët bashkbashkë me pjesenpjesën tjetertjetër te balenave janejanë parardhesparaardhës te gjitarevegjitarëve tokesoretokësore,per për shkak te se cilevecilëve janejanë zhdukur mishngrenesitmishngrënësit (bishat).
 
MegjithasteMegjithatë balenat, duke perfshirepërfshire edhe delfinetdelfinët,jan janë te lidhura ngushtngushtë me hippot.
 
EshteËshtë llogaritur se paraardhesitparaardhësit e delfinevedelfinëve u strehuan ne ujeujë te ngjashemngjashëm me balentbalenat (delfinetdelfinët).
 
DelfinetDelfinët e pare te njphurnjohur.gjinore Gjinore, i perkasinpërkasin familjes se Hadrodelfineve dhe Kentriodon, nga familja e kentriodoneve.
 
'''Delfinet''' janejanë kafshe deti.ata jane Ata janë te lidhur me balenat,jane janë rreth 40 lloje delfineshdelfinësh ne 17 gjenerata.Per Për, asat e tyre variojnevariojnë nga 1.2m,2 m deri ne 9.,5 m, nga 40kg40 kg deri ne 10ton10 ton (orka ose balena vrasesevrasëse). Ata gjenden ne boten e ujit me shume ne oqeane e ndarjeve kontinentale,jane mishngrenesjanë mishngrënës, me shume ushqehen me peshq. Familja e delfinevedelfinëve eshteështë me e madhja e oqeanit dhe me e shoqerueshmjashoqërueshmja.Delfinet Delfinët kane ekzistuar rethrreth 10 milion vjet me pare, gjate miocenes.Delfinet jane kafshetDelfinët janë kafshët me inteligjente dhe duken te shoqerueshmeshoqërueshme e lozonjare, qe Ii beri ata popullore ne kulturenkulturën njerezorenjerëzore.
 
== Origjina e emrit ==
Emri original vjen nga antikiteti grek delphins,I cili ishte I lidhur me emrin grek delphys.Emri I kafshes mund te interpretohet sipas kupimit peshk me bark(miter).Emri u transmetua ne latinisht delphinus,ne latinishten e mesme dolfinus dhe ne ferngjishten e vjeter daulphin,e cila e perktheu ph ne fjale .
Fjala mund te perdoret ne disa menyra te ndryshme: