Dallime mes rishikimeve të "Delfini"

44 bytes added ,  10 vjet më parë
 
== Origjina e emrit ==
Emri originalorigjinal vjen nga antikiteti grek delphins,I i cili ishte Ii lidhur me emrin grek delphys. Emri Ii kafsheskafshës mund te interpretohet sipas kupimitkuptimit peshk me bark (mitermitër). Emri u transmetua ne latinisht delphinus, ne latinishten e mesme dolfinus dhe ne ferngjishtenfrëngjishten e vjetervjetër daulphin, e cila e perktheupërktheu ph ne fjale .
Fjala mund te perdoret ne disa menyra te ndryshme:
*-Cdo pjestar I familjes [[Delphinidae]] (delfinet e oqeaneve)
*-Cdo pjestar I familjes Delphinidae dhe [[Platanistidae]](delfinet e oqeanit dhe te lumit)
*-Cdo pjestar qe ben pjese ne [[Odontoceti]] (balenat me dhembe)
-mund te perdoret rastesisht per delfinet me te zakonshem dhe familjare.
 
Fjala mund te perdoretpërdoret ne disa menyramënyra te ndryshme :
Delfinet hibride
*-Cdo pjestarÇdo Ipjesëtar i familjes [[Delphinidae]] (delfinetdelfinët e oqeaneve)
*-Cdo pjestarÇdo Ipjesëtar i familjes Delphinidae dhe [[Platanistidae]] (delfinetdelfinët e oqeanit dhe te lumit)
*-Cdo pjestarÇdo pjesëtar qe benbën pjese ne [[Odontoceti]] (balenat me dhembe)
-* mund te perdoretpërdoret rastesisht perpër delfinetdelfinët me te zakonshemzakonshëm dhe familjare.
 
== Delfinët hibride ==
Ne 1933 tre delfine te cuditshem (plazhi)ne bregun e Irlandes u duken te jene si hibride midis Risso’s dhe delfinit te zakonshem.Ky proces u perserit edhe me vone duke prodhuar nje hibrid kalf.Midis delfinit te zakonshem dhe atij me dhembe u formua nje offspring.Delfini I zakonshem jeton ne bregun e kalifronise.te tjere delfine hibride jetojne rrotull botes sic eshte bottlenose atlantic spotted.Me e njohur eshte balena vrasese (wophin),e cila eshte nje hibrid qe nuk lind.Dy lloje balenash vrasese jetojne ne Havai.Balena e pare ka lindur ne 1985 nga nje balene vrasese mashkull dhe nga nje balene e zakonshme femer.