Dallime mes rishikimeve të "Delfini"

144 bytes added ,  11 vjet më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
 
== Sjellja ==
DelfinetDelfinët janejanë cilesuarcilësuar sin je nga kafshetkafshët me inteligjente te botes, por eshteështë e veshtirevështire te percaktohetpërcaktohet se deri ku arrin inteligjenca e tyre. Duke u krahasuar me specie me te njejtennjëjtën inteligjence eshteështë e komplikuar perpër ten dare nivelet nga diferenca e aparateve te ndjeshmerise ndjeshmërisë,menyres mënyrës se pergjigjespërgjigjes dhe natyresnatyrës se njohjes.Jane Janë bere disa eksperimente me ketekëtë kafshe te ukit por disa teste janejanë tte elimituaralimituara. Duke u krahasuar me specjespecie te tjera sjellja e delfinit eshteështë studiuar ne menyremënyre te vecanteveçante, ne te dyja anetanët si ne grup dhe ne vecantiveçanti.Delfinet jetojne Delfinët jetojnë ne grup dhe ne menyremënyre individuale. Ne vende ku ka ushqim me bollekbollëk mund te krijohen grupe qe mund te kapercejnekapërcejnë 1000 delfinedelfinë. Komunikimi individual perdorpërdor vershellimavërshëllima dhe tinguj te tjeretjerë. Ata leshojnelëshojnë tinguj ultrasonike perpër te treguar vendndodhjen e tyre. Nuk kane kryetar perpër ti udhehequrudhëhequr. Ndryshimet janejanë te zakonshme megjithatemegjithatë ata mund te kenekenë njenjë lidhje te forte midis tyre.Delfinet Delfinët mund te ndihmojnendihmojnë njenjë te demtuar dëmtuar,nje një te plagosur, apo te semuresëmure duke iu dhenedhëne njenjë fryme te lehte perpër ti nxjerre ne siperfaqe. Altruizmi duket sikur eshteështë pa limit ne specien e tyre. Ne ZelandenZelandën e Re eshteështë pare njenjë delfin Moko ,I i cili ka drejtuar ose ndihmuar njenjë femerfemër bashke me te voglin e saj jashtejashtë zonave me rrezik, ku ata kishin ngelur disa here. Gjithashtu delfinetdelfinët janejanë pare te mbrojnembrojnë notaret nga peshkaqenetpeshkaqenët duke notuar rrotull tyre ose duke Ii sulmuar ata dhe detyruar te ikin. Madje delfinetdelfinët kane treguar kulture, qe mendohet te jete e njejtenjëjte me ateatë te njerezvenjerëzve. Ne maj te [[2005]] ne Australi u zbulua njenjë delfin Ii cili iu mesontemësonte tte evegjelvevegjëlve sitsi ete perdorninpërdornin objekte tte endryshmendryshme. Ata mbulonin truoin me sfungjeresfungjerë kur kalonin ne vende me shkembinjshkëmbinj ne menyremënyre qe te mos goditeshin. Dituria tek delfinetdelfinët kalon nga mamaja tek vajza .Vetem nje Vetëm një lloj eshteështë qe dituria kalon nga te dy prinderitprindërit, tek vajza dhe tek djali.NJe Një sjellje tjetertjetër e delfinevedelfinëve eshteështë zbuluar tek delfinetdelfinët e lumit Brazil, ku disa meshkuj perdorinpërdorin dru ose dege si pjese te shfaqeveshkaqeve seksuale.
 
Delfinet mund te hyjne edhe ne perleshje me njeri-tjetrin.Sa me I madh te jete nje delfin mashkull aq me shume e ka trupin te mbuluar nga shenja kafshimi.Arsyet per te cilat delfinet hyjne ne perleshje me njeri-tjetrin jane te njejta me te njerezve:
-Mosmarreveshja midis shokeve.