Dallime mes rishikimeve të "Delfini"

52 bytes removed ,  11 vjet më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
 
== Strategjia e Delfinit ==
Strategjia e delfinit ka të bëjë të mendohemi mbi mënyrën e të menduarit. Brenda ecurisë shekullore që vioji, njeriu bashkëjetonte me kafshët. Një numër të tyre arriti ti zbuste dhe arriti të kishte afër tij disa lloje kafshësh, ndërsa ato më të egrat i mban në distancë, pasi këtu e mijramijëra vjetëvjet nuk ka bërë ndonjë lëvizje për tju afruar me një mënyrë pozitive. Provë për këtë është vetë fakti se shekujt e fundit nuk është zbutur asnjë kafshë. Përkundrazi, të gjitha llojet shtazore konsiderohen thjesht ‘’ "burime ushqimore dhe pasuriprodhuese’’pasuriprodhuese", diçka që largon njeriun akoma më tepër nga ‘’komshinjtë’’"komshinjtë" e tij shtazorë.
 
Por në vitet e fundit , shfrytëzimi barbar i këtyre qënieveqenieve ka ngritur një dallgë protestash nga mijramijëra njerëz të cilët janë të prekur nga temat dhe problemet ekologjike dhe mjedisore të të gjitha llojeve. Kështu njeriu u detyrua të ‘’kujtohet"kujtohet përsëri’’përsëri" për këtë mbreterimbretëri të lënë pas dore të natyrës.
 
Në këtë atikullartikull do të përpiqemi të vëzhgojmë sjelljen e kafshëve, dhe paraleliziminparalelizmin e tyre me njerëzit dhe nxjerrjen e shumë konkluzioneve dhe mësimeve . greqiGreqi, Esopi, ishte një njeri i cili me shembullin e tij u përpoq të tregonte disa veçori, karakteristika dhe virtyte të kafshëve dhe se si ato mund të përputhen me karakteristikat e njeriut. Të gjithë e kuptojnë se pas dhelprës, fshihet njeriu dinak, pas gomarit fshihet njeriu kokëfortë por dhe ai që ka durim, pas ujkut fshihet njeriu agresiv, dhe këto janë vetëm disa nga shembujt që ekzistojnë.
 
Në kornizën e çdo Mitologjie, por edhe të Mitit dhe të Simbolologjisë Teologjike të popujve në përgjithsipërgjithësi, kafshët luajnë një rol të rëndësishëm. Disa karakteristika të tyre bëjnë njeriun të kuptojë se ato përbëjnë shprehjet tokësore të disa fuqive qiellore.
 
Akoma, brenda ngjarjeve, të takimeve të njeriut me kafshët, gjejmë Androkliun me luanin e tij të zbutur, por edhe Arionin, që thuhet se një delfin e mori mbi shpinën e tij dhe e shpëtoi nga mbytja në det.
 
Dhe kështu arrijmë në epokën bashkëkohore. Të gjitha speciet ‘’hyjnë"hyjnë nëpër laboratorë’’laboratorë", ku shqyrtohen dhe studjohenstudiohen me kujdes, me qëllim vleresiminvlerësimin e tyre. Por, mundësitemundësitë e medhamëdha të teknologjisë shfaqen të dhëna të reja, që me mënyra të tjera do të ishte shumë e vështirë të vërtetohen. Kështu, vërtetohet për edhe një herë tjetër se kafshët mund ti mësojnë njeriut shumë gjëra. Madje shumë shkrimtarë janë marrë me të ashtuquajturat ‘’fuqitë"fuqitë psikike’’psikike" të kafshëve. Dhe tashmë na sjellin disa shembuj të shkëlqyeshëm.
 
Kështu për shembull, disa elefantë të zbutur vinin baltë brenda zileve të tyre, në mënyrë që të mund të iknin për të vjedhur banana, ndërsa disa kafshë të mbyllura në vende tëë mbyllura hermetikisht mund të komunikonin me kafshë të tjera që ndodheshin jashtë këtij vendi. Njerëz me disa dhunti të veçanta thanë se arritën të komunikonin me kafshë në mënyrë telepatike, se ‘’folën’’"folën" me ta dhe se në përgjithsipërgjithësi vërtetohet se në sektorin e konceptimit mbindjenjësor, kafshët jo vetëm nuk kanë mungesa, por mund të tregojnë dhe arritje të rëndësishme.
 
Akoma dhe sot kafshët vazhdojnë ‘’ "të shpetojne jetë’’jetë", në zjarre, aksidente dhe në ngjarje të tjera ekstreme. Midis të gjithë këtyre shembujve, dallojnë delfinët. Kemi folur tashmë për mitin e Arionit të lashtësisë, që mund të jetë edhe një histori e vërtetë. Dhuntitë psikike dhe mendore të delfinëve na bëjnë të çuditemi në çdo moment.
 
Duke u bazuar në sjelljen e tyre, disa studjuesstudiues shkruajtën librin :‘’Strategjia "Strategjia e delfinit’’delfinit". Kemi të bëjmë me një libër që ka si teme menagjmentin, por që titulli dhe përmbajtja e tij bazohet në karakteristikat e delfinëve. Përmbajtja e këtij libri bën që lexuesi i këtij libri nuk duhet të interesohet medoemos për menagjiminmenaxhimin dhe bizneset. Elementet e problamatizimit që përmban e bëjnë të dobishëm për çdonjeriçdonjëri që interesohet për Vetënjohjen dhe vetëzhvillimin e tij, ashtu si edhe me maredhënietmarrëdhëniet e tij me njerëzit përreth.
 
[[Kategoria:Gjitarë]]