Ndryshimi mes inspektimeve të "Hiperbola"

1.007 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{Për përmirësim}}
{{joref|Te dhenatdhënat janejanë marre nga njenjë burim dhe ai burim nuk eshteështë cekur.}}
- '''''Hiperbola''''' vjen nga greqishtja hyperbolé = hedhje pertej,zmadhim i tepruar.
-
- Hiperbola eshte figure stilistike, qe ndertohet mbi bazen e zmadhimit jashte mase deri ne tepri te qenieve,sendeve a tipareve te tyre,per te bere pershtypje ose per te theksuar mendimin.
-
- Te vepra [["Historia e Skenderbeut"]] , kur flet per kthimin e Skenderbeut ne Kruje, [[Fan Noli]] shkruan :
-
- "Ne mur, persiper vatres, varej nje shpate e koherave te vjetra qe ''s'e ngre dot njeriu i sotem as me dy duar''.Qe palla e Kastrioteve,e mbajtur brez pas brezi prej trimash qe nxori ajo dere e shkelqyer.Turqit shkelen dhe plackiten keshtjellen,por pallen s'e ngane, se asnje s'qe i zoti ta perdorte ...
- "Ndersa per Skenderbeun thuhet ne menyre hiperbolike se e rrembeu shpaten sikur te qe ''e lehte si pende'', e ngjeshi ne brez dhe shkoi kaluar ne fortese.
-
- Pjeset e pjerreta perbejne hiperbolen.
-
- ----
-
[[Kategori:Letërsi]]
 
- '''''Hiperbola''''' vjen nga greqishtja hyperbolé = hedhje pertejpërtej, zmadhim i tepruar.
Hiperbola eshte ajo figure letrate e cila nje send ose nje dukuri e jep teper te zmadhuar, me qellim per te bere nje efekt te madh te lexuesi. P.sh Sa e gjate eshte jeta e tij ; sa pa mbarim jane deshirat..E keshtu pa fund
 
- Hiperbola eshteështë figurefigurë stilistike, qe ndertohetndërtohet mbi bazenbazën e zmadhimit jashtejashtë mase deri ne tepri te qenieve, sendeve a tipareve te tyre,per tepër të bere pershtypjepërshtypje ose perpër te theksuar mendimin.
 
- Te vepra [["Historia e SkenderbeutSkënderbeut"]] , kur flet perpër kthimin e SkenderbeutSkënderbeut ne Kruje, [[Fan Noli]] shkruan :
 
-: "Ne mur, persiperpërsipër vatresvatrës, varej njenjë shpate e koheravekohërave te vjetra qe ''s'e ngre dot njeriu i sotemsotëm as me dy duar''. Qe palla e Kastrioteve, e mbajtur brez pas brezi prej trimash qe nxori ajo dere e shkelqyershkëlqyer. Turqit shkelen dhe plackitenplaçkiten keshtjellenkështjellën, por pallenpallën s'e nganenganë, se asnjeasnjë s'qe i zoti ta perdorte përdorte...
 
- "NdersaNdërsa perpër SkenderbeunSkënderbeun thuhet ne menyremënyre hiperbolike se e rrembeurrëmbeu shpatenshpatën sikur te qe ''e lehte si pende'', e ngjeshi ne brez dhe shkoi kaluar ne fortese.
 
Pjesët e pjerrëta përbejnë hiperbolën.
 
Hiperbola eshteështë ajo figure letrateletrare e cila njenjë send ose njenjë dukuri e jep tepertepër te zmadhuar, me qellim perpër te bere njenjë efekt te madh te lexuesi. P.sh. Sa e gjate eshteështë jeta e tij ; sa pa mbarim janejanë deshirat.dëshirat. E keshtukështu pa fund.
 
[[Kategori:Letërsi]]
 
[[bs:Hiperbola (figura)]]
Text by: Elsa & Ditjon Krasniqi
[[bg:Хипербола (литература)]]
[[ca:Hipèrbole]]
[[cs:Hyperbola (literatura)]]
[[cy:Gormodiaith]]
[[de:Hyperbel (Sprache)]]
[[en:Hyperbole]]
[[es:Hipérbole]]
[[eo:Troigo]]
[[eu:Hiperbole]]
[[fa:اغراق]]
[[fr:Hyperbole (rhétorique)]]
[[gl:Hipérbole]]
[[hr:Hiperbola (figura)]]
[[id:Hiperbol]]
[[is:Ýkjur]]
[[it:Iperbole (figura retorica)]]
[[he:הגזמה]]
[[ka:ჰიპერბოლა (ენა)]]
[[lt:Hiperbolė (menas)]]
[[mk:Хипербола (лингвистика)]]
[[nl:Hyperbool (stijlfiguur)]]
[[ja:誇張法]]
[[no:Hyperbol]]
[[pl:Hiperbola (teoria literatury)]]
[[pt:Hipérbole (figura de estilo)]]
[[ro:Hiperbolă (figură de stil)]]
[[ru:Гипербола (риторика)]]
[[simple:Exaggeration]]
[[sk:Hyperbola (literatúra)]]
[[sr:Хипербола (књижевност)]]
[[sh:Hiperbola (figura)]]
[[fi:Hype]]
[[sv:Hyperbol]]
[[tr:Abartıcılık]]
[[uk:Гіпербола (література)]]
[[zh-yue:篤數]]
[[zh:誇飾]]